Compromís anuncia mesures polítiques i judicials a les decisions del Consell en matèria educativa

Fan una crida a seguir la vaga convocada aquest dijous i en el cas d'Alcoi hi ha prevista una concentració front l'Ajuntament

Compromís anuncia mesures polítiques i judicials a les decisions del Consell en matèria educativa
Diputats autonòmics de Compromís, així com alcaldes i vicealcaldes d’Alcoi i de la comarca. | S. G. B.

Després de conéixer-se les decisions en matèria educativa de l’actual govern de la Generalitat Valenciana, conformat pel Partit Popular i Vox, entre les quals apareixen diverses retallades per al pròxim curs que afecten directament a Alcoi i a la comarca, Compromís ha anunciat diverses mesures per a tractar de lluitar contra elles.

Els diputats autonòmics Gerard Fullana i MJ Calabuig, al costat d’alcaldes i vicealcaldes de la comarca, Àlex Cerradelo (Alcoi), Aitana Gandia (Ibi) i Jordi Pla (Cocentaina), han comparegut hui davant les portes de El Romeral –centre en el que es preveu retallar una unitat de 3 anys d’infantil– per a explicar la seua postura i també anunciar les citades mesures.

Així, el diputat de Compromís en Les Corts i portaveu d’Educació, Gerard Fullana, ha assenyalat que “hem registrat una proposta per a demanar el cessament del conseller d’Educació”, un tema que es votarà demà en el parlament valencià i que el motiu “no és únic”, ja que ha fet al·lusió als “centenars de professors que van tindre problemes en les adjudicacions, el caos en l’inici de curs” així com “la retallada del 40% del pressupost per a la construcció d’escoles”.

Fullana anuncia a més que s’ha presentat un recurs a TSJ pel districte únic: “estem esperant la possible paralització cautelar d’aquest decret”. I és que, considera que a causa d’aquest “començarem a tindre problemes per a portar als xiquets i xiquetes als centres que estan prop de les seues cases, es crearà competència de rànquing”.

A més, el diputat critica durament la “llei que ells diuen de llibertat educativa, nosaltres diem llei de confrontació educativa. Preparem-nos per a maig de l’any que ve, perquè es produiran autèntiques batalles entre les famílies. Tornaran a dividir als xiquets i xiquetes per un tema d’identitat”. “És molt difícil, en 10 mesos de govern, fer-ho pitjor. No sabem si són pitjors per com gestionen o per la política radical i reaccionària que, al costat de l’extrema dreta, estan aplicant”.

També s’ha fet eco de com afectarà tant a Alcoi com a la resta de poblacions de les comarques de L’Alcoià i El Comtat la retallada d’unitats. En el cas de la nostra ciutat, del *Romeral, el vicealcalde, Àlex Cerradelo, ha assenyalat que “en el curs actual aquestes unitats estan completes, i la ciutat ha crescut”, per la qual cosa es pressuposa que aquestes aules “tornaran a estar plenes el pròxim curs”.

Sobre aquest assumpte, recordar que des del propi centre s’ha dut a terme una recollida de signatures que ha arribat a les 2800. Així mateix, ahir va tindre lloc una reunió del Consell Escolar, del qual formen part tots els centres d’Alcoi, així com les AMPEs i associacions docents, entre altres. Cerradelo assenyala que es van aprovar les al·legacions a la retallada i durant el dia de hui s’estan recollint i redactant per a enviar-lo a la Generalitat.

Una altra de les mesures anunciades és l’elaboració, a nivell comarcal, d’una moció “per a defensar l’escola pública i de qualitat i per a lluitar contra les retallades de personal, de professors i d’aules”, que es presentarà als ajuntaments de les comarques en les pròximes sessions plenàries, tal com ha anunciat la vicealcaldessa d’Ibi, Aitana Gandia, municipi en el qual està previst retallar dues aules de primària en dues dels cinc centres públics.

Finalment, la diputada de les comarques en Les Corts, MJ Calabuig, ha explicat que “el govern de Carlos Mazón i de Vox han retallat unes 8 unitats educatives en aquestes comarques”, tant les citades anteriorment, com també a Cocentaina o Alfafara, entre altres poblacions: “retallen unitats en pobles on ja hi ha despoblació, la qual cosa fa que siguen menys atractius, i també retallen en grans ciutats, on ja hi ha prou competència amb l’educació concertada. Estan implantant un model que mercantilitza l’educació i que va en contra de l’educació pública i de qualitat”.

Tots ells fan una crida a la vaga que hi ha convocada aquest dijous, i que en el cas d’Alcoi, s’ha organitzat una concentració a les 11 hores a les portes de l’Ajuntament, a la qual alguns centres ja han anunciat el seu seguiment.

Send this to a friend