La Escola d’Art homenatja als qui l’han portada a ser un referent
Va ser un acte de reconeixement a les empreses i institucions col·laboradores i a l'equip humà que ja forma part de la seua història. una història que es recull en l'exposició recentment inaugurada en el CADA
El vertader valor d’una empresa o institució radica en les persones que la componen i en les capacitats i fortaleses úniques que aporten. Conscients d’això, l’Escola d’Art ha volgut, amb motiu de la celebració del seu 50 aniversari en aquest 2024, dur a terme un acte públic de reconeixement als qui al llarg d’aquests 50 anys d’història han contribuït, bé amb el seu treball, o bé amb la seua aportació com a entitat col·laboradora, a situar a l’escola en el lloc que ocupa ara com a centre de referència no sols a la Comunitat Valenciana.
L’acte va tindre lloc el dijous passat, en l’IVAM CADA, i va comptar amb l’assistència de la directora de l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana, Fani Blanch, al costat del director general d’Universitats, José Antonio Pérez Juan. La directora de l’escola, Diana Ortiz, va ser la primera a intervindre per a agrair la presència dels representants de la conselleria d’Educació, com també la col·laboració de les empreses que històricament “ens han ajudat a afavorir l’actitud emprenedora de l’alumnat i acostar-los la realitat empresarial”. Als seus companys professors els va donar l’enhorabona per les seues “ganes, passió i vocació docent” i no es va oblidar de l’alumnat, “el vertader motor de tot això”.
Durant la gala, que va ser conduïda pel professor Rafa Calbo i l’alumna de Disseny Gràfic, María Deltell, es van projectar diversos audiovisuals amb entrevistes a noms històrics de l’escola, com Juan Castañer, Manolo Antolí, Vicent Martí, Carmen Gisbert, Jesús Tarruella o Eduard Corbí, que a més va intervindre al final per a recordar a uns altres ja desapareguts, com Ángel Pérez o Josep Albert Mestre. Corbí va remarcar sobre l’escola que durant 50 anys ha dut a terme un “permanent treball de conquesta per a aconseguir que l’estatus de creativitat tinguera una certa posició” i “el mèrit ha sigut de tots els que estan i han passat per ella”, assenyalava.
L’acte va ser també en reconeixement a l’Ajuntament i als alcaldes que han estat al capdavant del govern de la ciutat en les últimes cinc dècades, Pepe Sanus, Jorge Sedano i Toni Francés, que van acudir a la cerimònia. Francés va intervindre per a felicitar l’actual equip directiu i antecessors per convertir a l’escola en “un centre de primer nivell i de referència en tot el país”, al mateix temps que els encoratja a continuar treballant en la mateixa línia de “reivindicació constant”.
També van participar Javier Jover, com a gerent de Jover+Valls, empresa col·laboradora, i l’alumna diplomada Ana Esteban, dissenyadora que ha treballat per a Amaya Arzuaga.
La gala va finalitzar amb una performance de llums a càrrec d’alumnes del centre i a continuació es va procedir a inaugurar l’exposició retrospectiva del 50 aniversari, que ha sigut coordinada per Joel García i Pilar Blasco. La mostra, que es pot visitar en la tercera planta de l’IVAM CADA, consta de panells informatius que recullen fotografies, retallades de periòdic i tota classe de material per a documentar les diferents etapes, des de 1974 fins a l’actualitat. Una història que, segons apuntava Joel García, “ha anat de bracet d’aquesta ciutat”. “Recordar l’escola del passat per a construir l’escola del futur”, deia per a finalitzar.