Descobrint la ment adolescent: necessitat de confiança i diàleg

La setmana passada va tindre lloc la primera de les cinc sessions de la 'Escola de famílies' organitzada per la UPCCA

Descubriendo la mente adolescente: necesidad de confianza y diálogo
La psicóloga Jennifer Marín durante la sesión de la pasada semana. | QUIQUE REIG

Tractar d’entendre la ment d’un adolescent i els canvis que aquest experimenta en eixe període vital. D’això va tractar la primera de les cinc sessions que conformen la ‘Escola de famílies’ organitzada per la UPCCA –Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives– de l’Ajuntament d’Alcoi gràcies a una subvenció de la Diputació d’Alacant.

L’espai Àgora va albergar la primera sessió, la setmana passada, i ho farà també els següents dijous de maig, els dies 9, 16, 23 i 30.

La psicòloga Jennifer Marín, especialista en temes de la infància i l’adolescència i “sobretot el paper de la família a formar la personalitat dels nostres fills i filles”, és la professional que està al capdavant d’aquesta ‘Escola de famílies’, que encara que no és la primera vegada que es duu a terme, en aquest cas ha augmentat notablement l’interés dels pares i mares per assistir.

La mateixa Marín explica que s’ha començat per “entendre com és la seua ment –dels adolescents–. Tenim clar que pensen i senten de manera diferent, però no obstant això han de fer el mateix que jo. Tenim clars els conceptes però en la pràctica és més complex”.

“La infància i l’adolescència són períodes súper vulnerables. Vivim en una societat només pensada per als adults”, va afirmar. Així mateix, va destacar que tots dos períodes evolutius són en els quals “s’estableixen les bases. Quan parles amb una persona que pateix ansietat i li preguntes pel primer episodi, ens anem a l’adolescència”, d’ací la importància d’acompanyar als xiquets i joves en el seu creixement i evolució i de permetre’ls formar-se com a persones individuals: “quan condiciones, quan castigues o dones premis no estan permetent pensar ni prendre les seues pròpies decisions”, donant-li importància a l’acompanyament en el camí i no a intervindre “no almenys de la forma en la qual ho fem. Que el meu fill raone, aprenga les conseqüències, gestione la seua agenda…requereix de temps i de maduresa”.

En aquesta primera sessió Jennifer Marín va fer un repàs a les diferents fases de la psicologia i les teories que al llarg dels anys s’han anat implantant i estudiant i també va al·ludir a altres aspectes evolutius dels xiquets i xiquetes comparant-los amb el creixement d’una persona en l’època adolescent.

Així mateix, la psicòloga també es va referir a les creences, al preconcebut, a l’experiència dels altres com a condicionants per als pares a l’hora d’afrontar l’adolescència dels seus fills i filles i preveure com serà eixe període.

VEURE MÉS ENLLÀ DE LA CONDUCTA
Marín va parlar al llarg de la sessió sobre el ‘conductisme’, una teoria en la qual fonamentalment ens basem en la pròpia conducta, però que no va més enllà, és a dir, no es busca el motiu de la conducta: “ens preocupa l’observable de les addiccions, però no en com se sent per a fer això” o també va assenyalar que “si només veiem que no ha fet el llit, estem sent molt simplistes”.

L’encarregada d’impartir les sessions també va al·ludir a l’evolució i maduració del propi cervell, al·legant que hi ha estudis que demostren que aquest continua madurant i formant-se fins més enllà dels 25 anys.

Va exemplificar que als adolescents se’ls exigeixen, en alguns aspectes, comportaments d’adult, sense ser-ho, ni ells, ni el seu cervell: “els processos maduratius requereixen el seu temps”. Va afegir que “en poc període de temps han de prendre decisions súper importants, i se’ls està exigint una experiència i un coneixement que no són concordes a la seua experiència vital real” i que “a vegades tenim exigències, expectatives, que potser no poden arribar a complir”. Va concloure afirmant que “hem de permetre que el cervell continue desenvolupant-se”.

Pot llegir el reportatge complet en l’edició de El Nostre Ciutat del dissabte 4 de maig de 2024.

Advertisements

Send this to a friend