El PSOE critica al PP per les decisions en matèria sanitària en la zona

D'altra banda, els socialistes han presentat un projecte de pediatria rural

El PSOE critica al PP per les decisions en matèria sanitària en la zona
A la izquierda, Clara Pastor, Rafa Simó en medio y a la derecha Tere Sanjuán.

Després de la visita del conseller de Sanitat, Marcià Gómez, a l’hospital Verge dels Lliris d’Alcoi, divendres passat, el PSOE es va referir ahir a Alcoi a la situació sanitària de les comarques de L’Alcoià i El Comtat amb gran presència de representants socialistes de la zona, així com també del diputat autonòmic i portaveu de Sanitat en Les Corts Rafa Simó; la secretària d’organització del PSPV alcoià, Teresa Sanjuán i la secretària de sanitat comarcal, Clara Pastor, que van ser els que van comparéixer davant els mitjans de comunicació.

Els socialistes van criticar al Partit Popular per les decisions que està prenent en matèria sanitària en la nostra zona, així com les declaracions de Gómez el divendres passat, especialment referent al projecte d’ampliació de l’Hospital d’Alcoi: “tenim un Pla Director que estava dotat de 80 milions i ara s’ha quedat en 11”, va assenyalar Sanjuán, i Simó va afegir que en el pressupost d’aquest 2024 només es contempla un milió.

El diputat autonòmic va assegurar que per als comptes d’enguany, “en tot el pressupost d’infraestructura sanitària no hi ha ni una sola que no estiguera en el govern de Ximo Puig, hi ha 0 idees noves”. Fins i tot va més enllà, indicant que “estaria bé que continuaren amb el treball que hem deixat fet, perquè no hi ha notícies del nou centre de salut de Castalla”, ni tampoc el d’Onil.

Rafa Simó va comentar que “Mazón diu que han millorat les llistes d’espera i el primer que han fet ha sigut amagar-les. El govern de Ximo Puig les publicava tots els mesos, i ara només dues vegades a l’any”.

D’aquesta manera, va fer al·lusió a les últimes que es coneix, a la fi de 2023 i a les últimes que pertanyen al Govern del Botànic, de juny de l’any passat. Simó va detallar que, en aquest període, “el temps mitjà en dies d’operacions quirúrgica en el departament d’Alcoi ha empitjorat un 4,7%”, ja que l’espera al juny era de 86 dies i al desembre de 90. “De les sis especialitats quirúrgiques a Alcoi, hi ha quatre en les quals han empitjorat les dades: ginecologia, oftalmologia, otorrinolaringologia i traumatologia”, mentre que han millorat en cirurgia general i urologia.

El diputat i portaveu de Sanitat també va fer al·lusió al fet que s’ha trencat el decret d’autoconcert des de la conselleria de Sanitat, la qual cosa “impossibilita que els professionals facen hores a la vesprada per a reduir les llistes d’espera”.

Així mateix, va acusar el PP de “denigrar el servei públic, perquè la solució siga derivar a la privada” i que “sembla que conselleria vol que els sanitaris es vagen a la privada”. Va advertir que “això no sols posa en perill la sostenibilitat del model, si no a mitjà termini, perdre la qualitat assistencial. Estem afeblint el sistema públic”. Va resumir les actuacions populars en “menys recursos humans, fugida de talent a la privada i menys organització per a enfortir el públic amb el decret de macroàrees”.

Respecte a algunes de les declaracions de Gómez del divendres: “el que va dir del tema de difícil cobertura és una aixecada de camisa. Ha fixat un decret sense seguir cap sistema. Si Alcoi no està declarat de difícil cobertura és perquè Gómez i Mazón han decidit que no estiga”, va dir Simó, qui es va referir a més al fet que “encara no hi ha un pla per a les vacances”.

El conseller també va parlar que l’ampliació de l’Hospital d’Alcoi està parada perquè falta la llicència d’edificabilitat concedida per l’Ajuntament: “la llicència és per a incrementar el percentatge d’edificabilitat i per a poder donar-la és necessari que l’hospital implementara una certa documentació. Tira la culpa a l’Ajuntament quan no han presentat la documentació per a donar la llicència”, va argumentar Teresa Sanjuán, també regidora del consistori alcoià.

El PSOE critica al PP per les decisions en matèria sanitària en la zona
A la dreta, el pediatre Héctor Climent.

PROJECTE DE PEDIATRIA RURAL
D’altra banda, el metge especialista en pediatria, Héctor Climent, va presentar ahir un projecte de pediatria rural per a donar cobertura als 24 municipis que formen part de L’Alcoià i El Comtat: “la suma dels 24 dona 650 xiquets, xifra que justifica en gran manera la creació d’una plaça estructural de pediatria”. Aquest projecte dividiria les comarques en 4 zones d’actuacions i considera que “va d’acord” amb els acords presentats pels populars, com ara augmentar el pressupost sanitari, elaborar un pla sanitari àgil i oferir incentius per a cobrir les places de difícil cobertura, especialment en zones rurals, i un pla integral de família que incloga mesures d’augment de natalitat.

Climent va afirmar que “és un projecte que amb una mínima dotació pot aconseguir estimular el creixement demogràfic en les zones rurals i tindre el principi d’igualtat de protegir la salut dels nostres infants”.

Per part seua, Rafa Simó, va assenyalar que “farem iniciativa parlamentària sobre això”, i planteja “fer una prova pilot en aquesta comarca i veure si després es pot extrapolar a la resta de la Comunitat Valenciana”.

Send this to a friend