Els casos mensuals de violència de gènere van augmentar un 35%

Des de la Policia Local es reforçarà la presència en els centres educatius a causa de la pujada dels casos en menors

Els casos mensuals de violència de gènere van augmentar un 35%
La Policia Local, present la setmana passada en un dels actes del Dia de la Dona.

Al llarg del passat any 2023 es va registrar a Alcoi un augment dels casos de violència de gènere. Així ho reflecteix la memòria de la Policia Local, que va realitzar una mitjana de 135 intervencions mensuals dins del programa nacional Viogén. La citada xifra suposa un increment del 35% ja que s’ha passat de 100 en 2022 a les 135, de les quals, el 85%, és a dir, 115, són casos amb mesures judicials de protecció a través d’actuacions o sentències. El restant, o bé mancaven de protecció o havien finalitzat.

S’indica a més que la majoria de les 16 detencions realitzades per la UVID (Unitat de Violència de Gènere) de la Policia Local van ser per trencament de condemna.

Referent a això, el regidor de Seguretat, Raül Llopis, afirma que és una situació “molt preocupant” ja que “totes les casuístiques augmenten” i destaca que un dels aspectes més significatius és que “cada vegada són més joves” les persones en les quals s’estan registrant els casos de violència de gènere.

Per aquest motiu, assenyala que s’haurà d’incidir molt en la lluita contra aquesta mena de violència en els menors i que en el cas de la Policia Local d’Alcoi “es reforçarà la seua presència en els centres educatius. No com un punt de vigilància, si no que ens vegen com a agents tutors”.

Comenta també que hi ha molts casos relacionats amb “el control a través de les xarxes socials o els mòbils”.

Per a això, agents de la UVID van realitzar nombroses formacions l’any passat, com ara anàlisis de ciberassetjament i actuació policial, formació bàsica del programa agent-tutor, curs d’expert en mediació policial, o tècniques d’avaluació amb xiquets i xiquetes adolescents, entre altres.

En aquesta línia, també han acudit a conferències i jornades sobre violència de gènere.

D’altra banda, des de la UVID han impartit xarrades en la Fundació Novaterra i en els instituts Cotes Baixes i Pare Vitòria.

Llopis confia que, en tractar-se d’un programa a nivell nacional, el Viogén, en el qual està tant la Policia Local com la Nacional “aquestes xifres servisquen per a traure possibles deduccions” i adoptar les mesures necessàries.

ALTRES XIFRES DESTACADES
Entre les xifres que cal remarcar, l’acompanyament a jutjats (100), a la Policia Nacional, a Càritas, al Centre Dona 24 hores, Creu Roja o el SEPE per part de la UVID ha passat de 170 en 2022 a 300 el passat 2023, la qual cosa suposa un increment de més del 76% d’un any a un altre.

En la memòria també es fa al·lusió a la mitjana mensual d’ordres d’allunyament de violència de gènere classificades segons el seu risc són: Risc Extrem o Alt oscil·la entre 1 i 3; Risc Mitjà 12 a 17; Risc Baix 58 a 67 i Risc No Apreciat 45 a 53, “realitzant totes les mesures necessàries que marquen el protocol i atenent les que s’han considerats necessàries per a casa case”, segons s’explica.

En 2023 va haver-hi 9 altes –7 d’elles menors d’edat– en les denúncies amb mesures judicials per agressió o abús sexual.

El 72% de les víctimes de 2023 van ser espanyoles i el 65% dels agressors també d’eixa nacionalitat.

Respecte als percentatges restants, referits a persones d’altres països, les principals nacionalitats, tant en les víctimes com en els agressors són llatinoamericans i marroquins.

En 2023 va haver-hi un total de 101 altes –una d’elles menor d’edat– d’ordres de protecció en violència de gènere, així com 62 baixes, 51 trencaments de condemna i un total de 49 procediments en els quals no es va sol·licitar o va concedir l’ordre d’allunyament.

Les dades de violència domèstica van ser de 22 altes –7 d’elles menors d’edat–, de 5 baixes, amb un total d’ordres actives de 49 casos al llarg de tot l’any.

Advertisements

Send this to a friend