Els pilars del passat, present i futur d’Aitex

El director general, Vicente Blanes, va desgranar l'institut tecnològic

Els pilars del passat, present i futur d’Aitex
Indalecio Carbonell, Vicente Blanes i Rafael Valls, durant la xarrada. | QUIQUE REIG

Des dels orígens d’Aitex, passant per l’actualitat, fins a projectar el futur. L’actual director general de l’institut tecnològic tèxtil, Vicente Blanes, va oferir la passada setmana en el Círculo Industrial una xarrada-col·loqui sobre Aitex en el marc del cicle de conferències ‘Alcoy mirando al futuro’.

Blanes va repassar davant els presents els inicis d’aquest centre de referència que porta 38 anys en funcionament, així com va fer al·lusió als diferents presidents i gerents que ha tingut, a més d’enumerar les pautes que s’han seguit durant aquests anys fins a arribar a l’actualitat i a la destacada posició que té Aitex, inclosa la nova i impactant seu en la zona del Castellar (a Batoi), sobre la qual va afirmar que els “ha donat un impuls molt gran”.

Durant la xarrada, i després de ser preguntat per què li falta a la nostra ciutat, el director general d’Aitex va al·ludir a la falta de sòl industrial, un fet que quasi deriva en què la nova seu de l’institut tecnològic tèxtil estiguera en una altra localitat. Blanes va argumentar que van fer falta fins a set reunions amb l’Ajuntament d’Alcoi per a situar les noves instal·lacions, pràcticament quan ja s’havia vist una parcel·la fora.

XIFRES DE LA NOVA SEU
Finalment, Aitex s’ha mantingut a Alcoi en una parcel·la de 12.500 m², en els quals s’han edificat 30.000 metres “de sostre” en paraules de Blanes, qui va afegir que “és un edifici molt gran però que conceptualment és molt funcional i senzill”. En aquestes instal·lacions se situen tant els laboratoris, com les oficines generals, un menjador i gimnàs per als empleats, la sala del consell, així com una part per a la formació i I+D, entre altres.

“L’edifici respon a la transparència i sostenibilitat. Els laboratoris són d’última generació, és un espai capdavanter”, va indicar, i va avançar que la idea és augmentar la quantitat de plaques solars que ja hi ha instal·lades.

Vicente Blanes va explicar l’essència d’Aitex, centrada principalment en el tèxtil, sector que centra el 70% de l’activitat d’aquest institut tecnològic: “som el centre de referència en tèxtil i a Europa som dels cinc més reconeguts”. No obstant això, des de fa diversos anys, Aitex també treballa la cosmètica: “l’objectiu és, en tres anys, convertir-nos en el centre de referència a Espanya. Som conscients que estem començant i que tenim molt camí que caminar però tenim capacitat, il·lusió, persones i mitjans per a fer-ho”.

I és que, aquest centre realitza nombroses certificacions en diferents àmbits, com ara de gespa artificial, de la FIFA, de biodegradabilitat i ‘compostabilitat’, equips de protecció individual, etc.

La internacionalització, la RSC, l’aposta per la formació, la inversió –per a enguany s’ha aprovat una inversió d’entre el 12 i el 15%, així com comptar amb noves plantes d’investigació i laboratoris per un valor de 3,8 milions d’euros– o la sostenibilitat són uns altres dels pilars sobre els quals Aitex se sosté i creix, ja que, en xifres oferides en la conferència la mitjana de creixement en recursos humans entre 2018 i 2023 ha sigut del 5,37%: “estem ocupant unes 15 persones a l’any”. En xifres globals, a Alcoi hi ha 339 empleats –9 d’ells a València– i 50 a nivell internacional, ja que Aitex compta amb oficines en 8 països, obrint l’any passat la primera al Pakistan.

Referent a la contractació, va detallar que “és important contractar bé i ‘fidelitzar’ a la gent”, i va apuntar una pauta concreta que se segueix en Aitex, que és “contractar gent de la zona. No contractem gent que viu a més de 30-40 minuts amb cotxe, perquè a la llarga s’acaben cansant”.

Blanes va augurar que la xifra de treballadors d’aquest institut tecnològic “pot estar en 700 d’ací 15 anys”.

I seguint amb les xifres, l’any passat va tancar a nivell econòmic en 43 milions, 35,5 milions en facturació. “Tot el que es genera es reinverteix, en nous equips de laboratori, en plantes d’investigació…les inversions d’un any són el nostre futur d’ací a dos o tres anys. Si deixes d’invertir, funcionàries per inèrcia durant alguns anys, però al final et quedaries parat”.

Advertisements

Send this to a friend