El d’Alcoi és un dels millors arxius de premsa del país

Conferència organitzada en el context del desé aniversari del periòdic El Nostre Ciutat

El d’Alcoi és un dels millors arxius de premsa del país
Josep Lluís Santonja, durant la conferència. | QUIQUE REIG

El Nostre Ciutat, en el context del seu desé aniversari, va organitzar una conferència titulada ‘La premsa d’Alcoi: una història fascinant’ a càrrec de Josep Lluís Santonja. La conferència va tindre lloc la passada setmana i va comptar amb la presència d’autoritats municipals, premsa i desenes de curiosos que es van acostar a la Fundación Mutua Levante per a conéixer més sobre la història de la premsa alcoiana.

Res més començar l’acte, Luis Peidro, director de ‘El Nostre’, va prendre la paraula per a agrair a l’historiador la seua tasca de catalogació i digitalització de la premsa de la ciutat i per ser partícip de l’activitat. Toni Francés, alcalde d’Alcoi, va agafar el relleu per a emfatitzar en la important tasca que té la premsa: “Tenim un història fascinant de la premsa alcoiana i sempre ha sigut fonamental a la nostra ciutat. La capacitat de supervivència ha sigut imprescindible en els últims temps i hui dia continua tenint eixe paper essencial”. Després d’estes dos intervencions, es va quedar a càrrec de l’esdeveniment Josep Lluís Santonja, protagonista de la conferència.

El director de les Biblioteques d’Alcoi, amb el seu afany de mostrar la importància de la premsa com una ferramenta documental per a l’estudi de la vida social i política, va fer un repàs de la llarga trajectòria de les publicacions de la ciutat des de 1865 fins a 2013, moment de la desaparició de Ciudad i la immediata creació de El Nostre.

Santonja va explicar l’evolució, les tendències i la duració de les diferents publicacions que han anat apareixent al llarg del temps. Així mateix, a mode que anava nomenant-les, va recordar que encara que moltes d’elles repetiren els noms després de diversos anys sense existir, no significava que tingueren les mateixes característiques de tendència.

El d’Alcoi és un dels millors arxius de premsa del país
Assistents a l’acte en el saló d’actes de Fundación Mutua Levante. | QUIQUE REIG

Diferents tipus de premsa van anar apareixent al llarg dels anys; la premsa obrera, com ‘El Jornaler’; la premsa catòlica, com a ‘Revista Catòlica’ o ‘La voz del pueblo’; la conservadora, com ‘El eco de Alcoy’ o ‘La Defensa’; la republicana; o la premsa independent com ‘El Serpis’ o ‘El Herlado de Alcoi’. Entre altres variants, Josep Lluís també va destacar la premsa destinada a les festes de Moros i Cristians, amb una publicació anual. I, en este sentit, ja endinsats en el S.XX, el ponent va fer al·lusió a les noves publicacions relacionades amb l’àmbit esportiu i cultural, on el torero ‘Clásico’ va ser el gran protagonista.

La jornada va donar molt de si i, més enllà de la mera evolució periodística, Santonja va aportar dades curioses com que ‘La Gaceta de Levante’ va ser el diari més consumit a la ciutat, que hi ha constància que va haver-hi corresponsals locals a l’Uruguai i Montevideo –perquè en aquells dies hi havia colònies alcoianes– la importància de les esqueles (obert 24 hores del dia), o l’evolució de les il·lustracions, que cada vegada van anar cobrant major importància.

Després d’este repàs a la història de la premsa alcoiana, el bibliotecari va dedicar part de la seua xarrada a destacar la importància de la tasca de catalogació i digitalització dels exemplars impresos. I és que, juntament amb el suport de l’Ajuntament d’Alcoi, s’ha fet possible que quasi totes les publicacions arxivades a la Casa de la Cultura, Biblioteca Municipal, estiguen disponibles en ‘BIVIA’, el portal de patrimoni documental d’Alcoi. Gràcies al treball que s’ha dut a terme en els últims anys, es poden consultar en format digital al voltant de cinquanta capçaleres completes de premsa retrospectiva, des de 1865 fins a 2013, i més de 10.000 exemplars de premsa editada a Alcoi durant més de cent anys.

Entre les capçaleres completes estan Ciudad de Alcoy (1953-2013), Diario de Alcoy (en diverses èpoques: 1865, 1914 i 1945), Los Domingos de Abril (1886), El Faro (1930-1936), els programes de les festes de moros i cristians (1900-1936), Humanidad (1936-1939), Joven Guardia (1937-1938), La Lucha (1893-1898), Orientación Social (1931-1936), Radio Alcoy (1933), Revista Alcoyana (1916-1923), Ruta Confederal (1937-1938), El Serpis (1878-1897) i La Voz del Pueblo (1912-1936).

Per a fer-se una idea de la rellevància del treball de digitalització que s’ha fet de la premsa alcoiana, no fa falta més que veure el reconeixement del Ministeri de Cultura, qui ha considerat a l’arxiu periodístic d’Alcoi el 15é per volum i antiguitat.

La conferència de Josep Lluís Santonja va concloure recordant l’última publicació coneguda a Alcoi, ‘Ciudad de Alcoy’ i agraint a la nostra casa, ‘El Nostre’, la seua gran labor durant estos deu anys d’existència i el seu compromís per mantindre viu l’arxiu històric d’Alcoi.

Advertisements

Send this to a friend