Preocupa el creixent abús dels cigarrets ‘vaper’ entre adolescents

Més de 1.500 alumnes de dotze centres escolars van participar l'any passat en activitats de prevenció

Preocupa el creixent abús dels cigarrets ‘vaper’ entre adolescents
Activitat impartida per la UPCCA en l’IES Pare Vitòria en col·laboració amb la Fundació AEPA.

La moda del ‘vaper’ porta temps instal·lada entre els joves alcoians. Aquests artefactes són dispositius electrònics dissenyats per a simular l’experiència de fumar tabac convencional. Alguns contenen nicotina, uns altres no. A més d’aquest compost, poden presentar diferents sabors (menta, fruites, tabac, xocolate, vainilla, etc) i altres additius que poden ser potencialment nocius per a la salut.

El problema, segons expliquen des de la UPCCA (Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives), és que els cigarrets electrònics donen la falsa percepció que, a diferència del tabac, són inofensius per a la seua salut. No obstant això, aquesta nova moda no és innòcua, “enganxa als xavals, amb el perill que pot convertir-se en la porta d’entrada cap al tabaquisme”, lamenten.

A més, estan observant que l’edat d’inici a aquesta pràctica s’està avançant entre els adolescents, detectant-se casos de consum als 10 anys. “La investigació ha demostrat que el desenvolupament del cervell continua fins als 20 anys d’edat, i que l’edat d’inici en el consum de drogues és un factor de risc molt important per al desenvolupament de l’addicció”, explica Alicia Becerro, educadora social de la UPCCA.

Està ocorrent amb els cigarrets electrònics i, en menor mesura, amb el tabac, però també amb les noves tecnologies, per la qual cosa es fa necessari també avançar els programes de prevenció dirigits a escolars, que en l’actualitat comencen en 5é curs de Primària (10-11 anys).

Així, en el marc del pla escolar de prevenció de drogodependències que duu a terme la UPCCA, al llarg del passat any es van impartir diferents xarrades en centres educatius d’Alcoi, centrant-se en aquesta ocasió en el mal ús i addicció de les noves tecnologies.

Pel que respecta a l’àmbit educatiu, s’obté un feedback verbal amb els agents implicats i es recullen les opinions de les persones que han coordinat i participat en l’activitat, servint això per a, en la planificació del pròxim curs escolar, adequar les propostes i millores rebudes, que són traslladades a les reunions d’inici i final de curs.

En total s’han fet activitats formatives en dotze centres escolars, amb un total de 1.551 escolars participants. Les actuacions en els centres escolars es duen a terme adaptant-se el contingut a l’edat de l’alumnat, treballant especialment en la prevenció i bon ús de les noves tecnologies, prevenció del consum d’alcohol, cànnabis, i informació sobre drogues.

Existeix, per exemple, un programa que permet treballar la prevenció de les addiccions i sensibilitzar a l’alumnat sobre la importància d’adquirir i mantindre hàbits de vida saludables a través d’un eix vertebrador potent i atractiu com és el cinema. “Des del punt de vista de la prevenció és fonamental treballar, des d’edats primerenques, amb programes d’habilitats per a la vida i programes de prevenció amb continuïtat al llarg dels cicles escolars i no sols activitats puntuals”, remarquen.

Al mateix temps, es desenvolupen programes en col·laboració amb entitats o organitzacions que també treballen en el camp de la prevenció i el tractament de les addiccions, com pot ser la Fundació AEPA, la FAD Joventut –anteriorment Fundació d’Ajuda contra la Drogoaddicció–, el departament de salut de l’àrea, que s’implica en la prevenció del tabaquisme, així com el GARA, que imparteix tallers sobre alcoholisme.

Advertisements

Send this to a friend