Mauro Pérez presenta la història de la burreta Tereseta
És el primer treball literari del guionista alcoià Mauro Pérez
Mauro Pérez Salas presentarà aquest divendres 15 de desembre el seu primer llibre. Es tracta d’un conte infantil, o millor dit, un conte nadalenc i molt alcoià, en el qual ens parla sobre una de les tradicions més volgudes a la ciutat, el Ban Reial, però sobretot, d’un dels elements protagonistes d’aquest acte, les seues burretes.
L’escriptor i guionista alcoià, va pensar per fer aquest relat en una tradició familiar: esperar a l’última de les burretes per a dipositar la seua carta. A partir d’ahí, ell mateix va començar a pensar si hi hauria algun motiu per col·locar a eixa burreta l’última, i va pensar que aquest seria un bon inici per a fer una història: “Tereseta és la història d’eixa burreta que sempre és l’última de totes. En aquest relat, té una pota ferida, cosa que li produeix una coixera, i per això Ivan, l’amo de la granja pensa que és millor idea col·locar-la darrere. Al final Tereseta es desil·lusiona perquè veu que ningú va a ella a dipositar la carta, i que al finalitzar el recorregut, les seues companyes sempre estan presumint perquè han aconseguit moltes cartes. Aleshores, arriba un moment en el qual Tereseta es cansa d’aquesta situació i es planteja que les coses han de canviar per deixar de ser l’última”.
A banda de parlar sobre el que tots els alcoians i alcoianes coneixen d’aquest acte, l’autor també ens presenta que és el que podria passar quan finalitza el Ban: “A partir del que tots veiem en eixa màgica vesprada del 4 de gener, després he imaginat que és el que podria passar una vegada han acabat el recorregut pels carrers d’Alcoi”.
‘Tereseta, una història de Nadal’ és un conte que arribarà a grans i menuts gràcies a la seua facilitat per barrejar eixa part de màgia infantil, amb una altra on es veu reflectit el caràcter típic alcoià. Un exemple d’això és el nom de les burretes: “Li he posat el nom a les burretes pensant en que els xiquets i xiquetes puguen identificar-les amb aquests noms, però també, he volgut que tinguen un simbolisme propi d’Alcoi, per això una es diu Devanida, i altra Peladilla, i la protagonista a Tereseta, que em pareix un nom molt d’ací, molt alcoià”.
Aquest primer relat de Mauro Pérez es complementa amb les il·lustracions de Sofia Armengol, que, encara que no és d’Alcoi, ha plasmat a la perfecció l’essència d’aquestes dates tan especials: “Són unes il·lustracions molt boniques i aconseguides perquè ha sabut mostrar a la perfecció tots els elements més representatius d’aquestes festes en Alcoi. Jo la vaig ajudar un poc a identificar algunes de les coses més característiques, però ella m’ha sorprés moltíssim perquè als dibuixos es veuen detalls molt específics com els edificis del carrer Sant Nicolau, o l’enllumenat típic del Nadal Alcoià’.
Dos anys de treball
Per fi aquest divendres, el novell escriptor alcoià presentarà aquest llibre, en el qual ha estat dos anys lluitant per poder veure la llum. I és que, després de presentar-lo a un concurs on mai es va saber qui era el guanyador, Mauro va decidir tirar-ho endavant amb els seus mitjans i gràcies a l’editorial Reclam, ara el seu somni de traure el seu primer llibre es fa realitat.
L’acte de presentació es realitzarà a l’espai Àgora Alcoi, i allí es comptarà amb una actuació musical molt nadalenca, i amb la col·laboració d’un expert en l’acte del Ban Reial, Juan Javier Gisbert, persona que va encarnar el càrrec d’Ambaixador Reial en 2018, i que recentment ha presentat el seu llibre parlant sobre el centenari d’aquest acte que forma part de la Trilogia del Nadal Alcoià.
‘Tereseta, una història de Nadal’, es troba a la venda a les llibreries d’Alcoi, però també a altres municipis alacantins, i a la mateixa Alacant. Des del web de Reclam, podrà demanar-se perquè arribe a qualsevol punt de la península.