Els centres públics de la Comunitat s’adapten a les necessitats digitals

L'objectiu és dotar als centres escolars de la infraestructura TIC i de la formació oportuna

Els centres públics de la Comunitat s'adapten a les necessitats digitals
Està previst formar i assessorar els coordinadors TIC de cada centre.

Els centres públics de la Comunitat Valenciana s’han incorporat al projecte Centre Digital Col·laboratiu (CDC) de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació. D’esta manera, participen en este projecte 1.635 centres, més de 723.000 alumnes, 72.200 docents i aproximadament 17.000 usuaris del sector no docent.

Davant del requisit d’una educació digital en el segle XXI, el projecte Centre Digital Col·laboratiu té com a objectiu dotar els centres escolars de la infraestructura TIC i la formació necessària per a adaptar-se a les necessitats digitals actuals que impliquen tota la comunitat educativa.

L’ús de la tecnologia a les aules és una necessitat i una prioritat per a la Conselleria d’Educació, així com vetlar per la protecció de les dades de totes les persones usuàries de la comunitat educativa.

La identitat digital s’ha convertit en un element clau en l’àmbit educatiu, ja que obri un ventall de possibilitats d’integració d’aplicacions i plataformes gestionades per la Conselleria d’Educació.

Entre estes aplicacions i plataformes es troben LliureX (sistema operatiu lliure basat en GNU/Linux de la Conselleria d’Educació), Ítaca, PortalEdu, BiblioEdu (Xarxa Valenciana de Biblioteques Escolars en línia), Aules, Web Família, l’accés a la xarxa wifi als centres educatius (Escoles Connectades i Wifi IES), a més del paquet d’eines en núvol M365.

Esta identitat digital, que es genera i es gestiona des del sistema Ítaca, ha donat origen al projecte del Centre Digital Col·laboratiu, un projecte que s’ha implantat en 7 fases. La primera va arrancar l’abril de 2021 i es va basar en un projecte pilot implantat en 50 centres. La segona hi va incorporar 57 centres més el setembre del mateix any. En el 2022 es van incorporar al CDC 178 centres al gener, 151 a l’abril i 300 al setembre. En este últim any 2023 s’han realitzat les últimes incorporacions, concretament 337 centres al gener i 562 al setembre.

En este sentit, el 30 de novembre es completarà la formació CDC dels centres educatius que s’han incorporat en esta última fase. A més, el Servei de Formació del Professorat, a través del Cefire, oferix de manera periòdica formació específica per al personal docent.

Així mateix, s’ha obert el mes de novembre el procés d’inscripció perquè els coordinadors TIC de cada centre educatiu es puguen inscriure en un curs de formació de modalitat en línia. El curs ‘Formació inicial per a la coordinació TIC’, de 30 hores de duració, que començarà l’11 de desembre de 2023 i finalitzarà el 6 de febrer del 2024, serà impartit pel Servei d’Informàtica per a centres educatius i coordinat pel Servei de Formació del Professorat.

A més, des de la Conselleria s’està treballant en un sistema que permeta al professorat i a l’alumnat disposar d’un ampli espectre d’aplicacions que estaran recollides en un catàleg accessible al qual es podrà accedir a través de la identitat digital.

La Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació té el compromís de facilitar una educació digital de qualitat que complisca amb les màximes garanties per a la protecció de les dades dels usuaris. La innovació digital i tecnològica en el camp de la docència, i més concretament a les aules, requerix un tractament adequat, ètic, normatiu i corporatiu de les dades personals, en el cas de la Generalitat materialitzat en la identitat digital de cada una de les persones usuàries que formen part del seu propi Centre Digital Col·laboratiu.

Advertisements

Send this to a friend