Treballs per a obrir una faixa tallafocs en El Estepar

Forma part del pla Local de Prevenció d'Incendis, subvencionats per la Conselleria

Treballs per a obrir una faixa tallafocs
Treballs de tala i poda en la zona de l’Estepar. PACO GRAU

En el marc del Pla Local de Prevenció d’Incendis, l’Ajuntament d’Alcoi ha començat els treballs per a obrir una faixa tallafocs als voltants de la urbanització de l’Estepar. Aquesta és la primera de les cinc actuacions que el consistori té previstes dins del citat pla de prevenció, sent una obra subvencionada per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica dins del Fons Estratègic municipal de prevenció d’incendis i gestió forestal 2023.

En el cas dels treballs que s’estan duent a terme en L’Estepar, suposen una despesa de 39.380 euros. Segons es detalla, la faixa tindrà una amplària de 40 metres i els treballs estan sent duts a terme per una empresa especialitzada que realitza en primer lloc el talat de pins i la poda de carrasques.

Posteriorment es retira el material vegetal per a procedir al triturat i finalment un tractor s’encarrega d’esbrossar les espècies piròfites com l’argilaga o l’estepa. Així mateix se salvaguarden espècies autòctones com a ginebres i altres, segons es detalla des del consistori alcoià.

Recordar que aquest tipus d’infraestructures com la que s’està fent en L’Estepar, “procuren una protecció que rebaixa tant l’entrada de foc a la urbanització com la possible propagació des de l’interior cap a la zona forestal. Els mitjans d’extinció disposen d’una oportunitat en un lloc segur per a poder treballar en aquests tallafocs en cas d’haver de lluitar contra un incendi”, s’explica des de l’Ajuntament d’Alcoi referent al tallafocs d’aquesta urbanització.

Preocupació dels veïns per aquesta actuació

Malgrat que, tal com s’ha indicat, es tracta d’una intervenció dins de la prevenció d’incendis, segons ha tingut constància El Nostre, existeix preocupació entre els veïns de l’Estepar per aquesta actuació, per si d’alguna manera està vinculada amb el projecte que es vol realitzar en aquesta zona, i del qual ja va informar aquest periòdic el mes de juny passat.

Recordar que, els veïns de l’Estepar van al·legar que es projectava aquest procés en una “zona completament verge situada damunt de l’aqüífer del Molinar”, amb la construcció de 300 habitatges, mentre que per l’altra part, es va defensar que es tractava de “ordenar” part del sòl urbà i completar la urbanització d’una zona.

Send this to a friend