L’enramada de Festes serà retirada a partir d’aquesta nit
Des d'ara es contractarà la col·locació i desmuntatge amb antelació
Mai abans el desmuntatge de l’enramada de Festes havia portat tanta cua. Però enguany, la retirada de l’ornamentació festera s’ha demorat diversos mesos, generant una sorollosa polèmica a través de les xarxes socials, de la qual s’han fet ressò partits com el PP, que ha atacat durament al govern municipal per la seua gestió en aquest tema.
Una vegada adjudicats els treballs de desmuntatge, el regidor de Festes ha comparegut aquesta setmana per a explicar els motius del retard, d’una banda, i d’altra, ha justificat perquè ara ha canviat la fórmula administrativa per a dur a terme la retirada de l’enramada, com també quins són els plans de cara a pròxims anys.
En primer lloc, va demanar disculpes a la ciutadania que s’haja pogut sentir molesta. Respecte al retard, va assenyalar que enguany, per primera vegada, el personal tècnic de l’Ajuntament ha informat que per a dur a terme la contractació de la retirada de l’enramada és convenient convocar un concurs i no adjudicar directament el servei de grua, tal com s’ha fet en els últims 30 anys. A continuació, s’ha seguit el procés administratiu corresponent.
També, segons remarca, ha sigut necessari aprovar abans el pressupost municipal –recordar que això va ser al maig– i, ja amb la partida consignada, es va procedir a licitar el contracte “de la manera més ràpida possible, però els terminis legals no s’han pogut reduir”, argumenta Jordi Martínez.
Així les coses, la matinada del diumenge al dilluns començarà el desmuntatge per la plaça d’Espanya, i seguirà per Sant Nicolau i Sant Llorenç, per a així poder instal·lar al mateix temps l’ornamentació de la Verge dels Lliris, que ha sigut una altra de les crítiques abocades pels populars, sembrant el dubte de si aquesta decoració anava a col·locar-se a temps per als actes centrals de la festivitat.
Amb tot, per a l’any vinent ja s’està treballant en l’elaboració d’un contracte de muntatge i desmuntatge, que tindrà, segons Martínez, la màxima duració possible. Es comptarà, per a això, amb l’assessorament d’entitats i empreses locals del sector, que ajudaran a aconseguir les condicions tècniques adequades per a un muntatge de tanta “responsabilitat”, en paraules de l’edil de Festes.
També s’encarregarà a una empresa especialitzada la certificació dels punts d’agarre dels 144 trams de què consta l’enramada, tenint en compte l’antiguitat de les estructures i el seu elevat pes en alguns trams –entre 400 i 800 quilos–, plantejant a més la seua substitució progressiva, per a “d’ací a uns anys tindre una enramada amb materials igual de nobles però més lleugers”, ha anunciat.
Un projecte similar es durà a terme amb es castell de Festes, que té un centenar d’anys.