Més control dels dissenys festers per a complir amb el rigor històric

D'altra banda, les carrosses hauran de comptar amb l'aval d'un enginyer

Més control dels dissenys festers per a complir amb el rigor històric
Imatge d’una ostentació d’unes festes de Moros i Cristians d’Alcoi. | ARXIU

De cara a les festes de Moros i Cristians d’Alcoi que estan per vindre, l’Associació de Sant Jordi (ASJ) ha començat a implantar un major control en els dissenys festers i en els terminis, tant dels càrrecs com de les ostentacions i els ballets, segons confirma l’assessora artística de l’entitat festera, Mónica Jover, qui argumenta que aquesta mesura té diversos objectius, entre ells, complir amb el rigor històric.

El president de l’ASJ, Juan José Olcina, reconeix que “cada vegada és més difícil dissenyar, inventar coses noves, però s’ha de mantindre el rigor històric”.

Per part seua, Jover, indica que “la festa ha evolucionat molt i cada vegada es complica més i hi ha més participació”.

L’assessora artística comenta que després de passar les festes del mes d’abril d’enguany, des de la Junta Directiva es va prendre la determinació d’incorporar un assessor històric que ajudarà en aquestes labors, formant part de la ponència de Festes. Es tracta d’Alfonso Llorens, que també és el nou cronista i ara com ara està portant les tasques del càrrec de bibliotecari de l’ASJ.

“Creiem que és una manera positiva de fer que les coses puguen fluir millor”, assenyala Jover, ja que amb aquest augment del control també es pretén evitar “canvis d’última hora (…). Som conscients que del disseny en paper a la confecció, pot variar una mica, però no s’ha de canviar el concepte”.

Afig a més que s’estipularan terminis per als diferents passos a l’hora de presentar i tirar avant un disseny, amb el propòsit també que hi haja més marge de resposta i de poder donar solucions i que per exemple, la confecció dels vestits estiga finalitzada amb antelació a les festes i evitar, com ha ocorregut en algunes ocasions, que els dissenys no estiguen acabats per al Dia de l’Entrada.

Així mateix, Jover explica que també es busca que “es complisca amb la qualitat de les teles que es presenten”. “Cal dignificar les festes, i això passa per la seua qualitat, i per la qualitat dels vestits. És una cosa que hem de defensar”, remarca.

L’assessora artística diu que les decisions adoptades han tingut bon acolliment per part dels dissenyadors i aclareix que des de l’ASJ es tindrà en compte la seua opinió de cara a implantar aquestes noves mesures i que tot es faça de la millor manera possible per a tindre el resultat desitjat.

Finalment, Mónica Jover indica que “volem facilitar el treball de tots, de la ponència de Festes, dels dissenyadors i dels primers trons, que han d’organitzar-lo tot”.

INFORME SOBRE LES CARROSSES
Altra de les novetats de l’Associació de Sant Jordi, i en aquest cas, motivada especialment per la caiguda que va patir en la seua carrossa el capità cristià en les festes d’enguany, és que les carrosses que desfilen hauran de comptar amb un certificat signat per un enginyer, avalant així la seua seguretat i coneixent els materials amb els quals han sigut elaborades i altres aspectes, com per exemple, sobre les responsabilitats en cas que hi haja algun succés o que les assegurances estiguen en regla. Així ho ha confirmat a El Nostre el president de l’entitat festera, Juan José Olcina. “La idea és evitar, en la mesura que siga possible, problemes com el que es va produir enguany, és una cosa que no s’ha de permetre”. Olcina apunta que aquesta determinació ja ha sigut traslladada a les filaes.

Send this to a friend