Aitana Mas: «La indústria tèxtil és un exemple de reindustrialització, resiliència i innovació»
El conseller d'Economia destaca la inversió de 60 milions d'euros en els instituts tecnològics, entre ells Aitex
El cap de llista a les Corts per Alacant de Compromís i actual vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, ha declarat aquest dimecres que «la indústria tèxtil és un exemple de reindustrialització, resiliència i innovació», alhora que ha reiterat el suport prestat pel govern valencià i que tenen intenció de continuar reforçant, incloent-hi aquesta qüestió en el programa electoral del seu partit.
Així ho ha manifestat en la seua visita a les noves instal·lacions d’Aitex, en Batoi, acompanyada del conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, i de la directora general de l’IVACE, Júlia Company, a més del vicepresident d’institut tèxtil, Ramón Espí, i el seu director, Vicente Blanes.
La comitiva ha recorregut l’edifici que està construint Aitex a l’eixida d’Alcoi per Banyeres i que no tardarà a ocupar, segons ha avançat Vicente Blanes. De fet, abans que acabe aquest mes tenen previst un primer trasllat, ja que serà una cosa progressiva. Calculen que a la fi d’any podrien haver completat l’operació i abandonat l’actual seu del Terrer de manera definitiva, durant el primer trimestre de 2024.
“Donarem suport a la innovació en matèria de transició ecològica aplicada als sectors productius tradicionals valencians, promovent per exemple l’ús de materials més sostenibles a la indústria del joguet; major eficiència energètica a la ceràmica; l’ús de pells sintètiques d’origen vegetal al calçat o l’extensió de teixits reciclables i de comerç just a la indústria del tèxtil”, ha promés la candidata de Compromís, qui ha xifrat aquesta futura inversió en uns 800 milions d’euros.
Mes ha incidit en què «en el nostre territori tenim una xarxa de centres tecnològics d’avantguarda», un argument que dona suport al conseller d’Economia de la Generalitat, també de Compromís, que per la seua part remarca la contribució del govern autonòmic durant l’última legislatura en el desenvolupament i el creixement dels instituts tecnològics de la comunitat. Segons Climent, en 2015 la Generalitat tenia un deute amb ells de 40 milions d’euros, que ara s’ha saldat, i que s’ha passat de 20 milions d’inversió estructural a 60 milions d’euros.
El titular d’Economia finalitza reivindicant la participació de l’empresa privada en la inversió en innovació i investigació, posant com a exemple al País Basc, on, segons dades que aporta el mateix Climent, el 73% de la inversió en innovació és privada i la resta pública. En canvi, a la Comunitat Valenciana, la inversió privada és del 46%, enfront d’un 54%.