Alba Abad aconsegueix la prestigiosa Beca Fullbright a la Universitat de Berkeley
Realitzarà la seua tesi doctoral en la qual investigarà l’arqueologia a través d’una mirada feminista
La beca Fullbright és una de les beques d’investigació més prestigioses del món. Són moltes les persones, de qualsevol camp, que lluiten per obtenir-la, i una veïna d’Alcoi, Alba Abad, ho ha aconseguit, i per això viatjarà al mes de setembre a Califòrnia, a la Universitat de Berkeley, per a fer la investigació de la seua tesi doctoral.
Alba és arqueòloga, una professió que com assegura, tenia clara des de que era menuda: “Ni m’enrecorde com vaig decidir dedicar-me a l’arqueologia perquè va ser una cosa que volia des de que era xicoteta. Recorde que m’agradava molt saber l’origen de les coses, el per què de les coses, i sobretot del comportament de l’ésser humà. Em vaig adonar que la història és una cosa més per a contar, i que l’arqueologia vas més a les coses materials, a la base. Aleshores de seguida vaig decidir-me per això, i quan ja estava estudiant l’ESO ja tenia mirada la universitat per a anar a Madrid i per a poder aconseguir-ho”. I així ho va fer. Va estudiar el Grau d’Arqueologia en la Universitat Complutense de Madrid, després va fer el Màster d’Arqueologia en la Universitat d’Alacant. Ara està matriculada per a fer el Doctorat també a Alacant, dirigida per Ignasi Grau, i Almudena Hernando, però ho haurà de compaginar amb els nou mesos que l’esperen a Estats Units.
Durant els seus estudis aquesta jove arqueòloga ha estat treballant al Museu Arqueològic Camilo Visedo Moltó, a la nostra ciutat, i ja va dur a terme algunes investigacions molt interessants: “Quan vaig coincidir en la carrera amb Almudena Hernando ella va ser la que em va espentar a estudiar la teoria arqueològica i a la arqueologia de gènere, que és el meu treball. A partir d’eixe moment totes les investigacions que he fet han tingut eixe component feminista i d’entendre les identitats i les identitats de gènere. Els meus primers articles es van centrar en aquest tema, i a més, en el museu d’Alcoi vaig tindre l’oportunitat d’obtenir una beca de 9 meses i el que vaig fer va ser una tasca molt important com és la difusió del patrimoni amb les visites guiades, i a més, vaig fer estudi de restes antropològiques, és a dir, de restes d’éssers humans, que és una altra part que m’agrada molt. Ara ja m’estic centrant més en la cultura ibèrica, en jaciments de la zona com el Puig, la Serreta o el Cabesó. Crec que Alcoi ha de ser conscient del patrimoni tan ric que tenim, i que gent com jo ens estem preocupant per traure-li un enfocament més innovador i inclusiu, i amb un component antropològic més nou ací en Espanya”.
Alba reivindica que l’arqueologia no és sols el treball de camp i que també és necessari tota la part de la investigació, i a més assenyala que durant molts anys, qualsevol tipus d’investigació, no sols al seu camp d’estudi, s’ha consolidat sent patriarcal i androcèntrica: “Fins que no hi ha hagut aportacions feministes, que en arqueologia es diu, arqueologia de gènere, no s’han tornat a revisar coses que s’havien dit, o no s’han estudiat coses que directament no s’havien estudiat. Parlem per exemple de períodes com la infantessa o la maternitat. En Espanya tenim la sort de que hi ha un gran nombre d’investigadores que estan fent una tasca molt important per fer veure que tota esta gent va existir, perquè durant la carrera es parla del que va fer l’home”.
L’arqueòloga va començar el seu procés per a aconseguir aquesta beca en novembre de 2022. Ella en un principi pensava que sols servia per a gent que estudiava Graus i Màsters, però gràcies a la seua millor amiga va descobrir que no. A partir d’ahí va iniciar tot el procés de selecció, que com ella afirma “és molt complicat”, ja que el primer que es necessita és una carta d’invitació per part de la universitat en la que vols realitzar aquest estudi, en el seu cas la de Berkeley. Alba no va dubtar en posar-se en contacte amb la professora amb la qual treballarà en Califòrnia, Rosemary Joyce, per tal d’aconseguir aquest document. Després va haver de passar proves de nivell d’anglès, i fer una proposta del que volia fer allí i presentar el seu currículum, i finalment va arribar la part de les entrevistes a Madrid. “Quan m’ho van dir va ser com complir un somni la veritat. En Espanya hi ha moltes coses per a millorar en el sistema de beques, i després de rebre molts “no”, que em donaren aquesta beca tan important va ser una boníssima notícia”. Ara li esperen nou mesos molt intensos en el qual continuarà les seues investigacions i treballarà en la seua tesi titulada ‘La construcció de la comunitat. Identitat Ibèrica de la façana central mediterrània (s. VI-I a.C) a través de la quotidianitat’. “El camí de la investigació en arqueologia, la investigació de gènere és molt complicada perquè pels paràmetres de la societat sempre es posa tot en dubte, i sempre he tingut molts qüestionaments propis, i ara rebre aquest premi ha sigut molt satisfactori”, celebra l’arqueòloga.
Tot el treball que realitze durant aquests nou mesos després el difondrà a la seua terra: “La meua tesi parla d’Espanya i tinc molt interès en donar-li visibilitat al que estic fent perquè al final les noves generacions han de conèixer que aquesta és una via que es pot seguir en aquesta professió, i que el gènere és molt important. A més, part dels jaciments són d’ací de la terreta, i per això també tinc interès en difondre i donar possibilitat a les universitats d’Alacant i a la Complutense de Madrid de visibilitzar aquests estudis de gènere i ensenyar com es poden fer”.