‘Operación Walí’ s’estrena tres anys després
L’obra d’Óscar Martínez puja a l’escenari del Teatre Calderón el 14 i 15 d’abril
Amb el descobert del cartell el passat dissabte 1 d’abril, i a una setmana per a que la festa isca de nou al carrer, el sainet torna a reunir festa i sentiment a l’escenari.
‘Operación Walí’, d’Óscar Martínez i dirigida per Marisa Albero, s’estrenarà finalment els dies 14 i 15 d’abril al Teatre Calderón. Ho fa després de tres anys en els que la incertesa i la pandèmia han ajornat la seua posada en escena. Tal i com expressa l’autor, “aquest sainet ha tingut un procés prou delicat”. Tant és així, que per a trobar el seu punt d’arrencada cal tornar al 2019. En aquest any, Martínez va començar a escriure-ho, però uns mesos més tard, la pandèmia va provocar una pausa que s’ha allargat fins al dia de hui. “Ningú sabia bé què és el que anava a passar, i vam decidir esperar i reservar-lo per a més tard”. Així, en desembre de 2021, a la XXXIII edició del Concurs de Teatre de l’Associació de Sant Jordi, ‘Operación Walí’ va ser l’obra premiada. Tot i això, “per a abril de 2022 no donava ja quasi temps per a preparar-la i finalment serà aquest any quan sí que la portem a escena”, assenyala Martínez.
I en aquest camí, per tal d’aconseguir que aquest “experiment científic amb la Festa com epicentre” que és ‘Operación Walí’ es puga representar, el suport i l’interés de la directora, Marisa Albero, ha estat fonamental. “A totes les obres li pose moltíssimes ganes per a que isquen bé, però aquesta, que a més és del meu fill, és més especial encara”. Així, Albero explica com ha sigut el procés de preparació: “Una volta ja tenim decidit que anem avant amb aquesta obra, jo m’encarregue de fer el repartiment de papers i de contactar amb els actors. Després ens posem a assajar a partir de novembre, de dilluns a dijous”.
‘UN GRUP HUMÀ EXCEPCIONAL’
Tant autor com directora, coincideixen en la qualitat professional que hi ha darrere del grup d’actors. Una vegada més, el Quadre Artístic de l’Associació de Sant Jordi treballa amb esforç per a que el públic puga gaudir no sols del sainet, sinó també de la riquesa artística que hi ha a la ciutat. “Tenim un grup humà excepcional”.
Encara que els actors principals són Alfonso Jordà, Roberto Peidro i Juan Javier Gisbert, l’autor destaca que la resta de personatges són igual d’importants. “Qualsevol personatge que ix té una mínima importància, però la té”.
Martínez i Albero reivindiquen el valor patrimonial que hi ha a la ciutat. “Pot ser encara hi ha qui pensa que al sainet diem quatre tonteries, i ja està. Però per a res és això, darrere hi ha moltíssim treball”. D’aquesta manera, destaquen que es tracten d’obres escrites fa 50 anys de reconeguts autors com Joan Valls o Armando Santacreu, entre molts altres, “i que a dia de hui continuem representant-les i a la gent els agrada”.
PATRIMONI ALCOIÀ
I tant respecte mereixen aquestes obres, com el públic que gaudeix d’elles. Així, Albero assenyala que la gent que assisteix a aquestes representacions és “un públic exigent, que sap el que està veent”. Per açò mateix, un dels factors que ha de caracteritzar el sainet, més enllà de la festa i el sentiment alcoià, resideix en la professionalitat dels actors. “Tenim un públic molt fidel, i estem molt agraïts. Tenim molta sort perquè hem creat un gènere que té un repertori fantàstic, i encara crec que de vegades no som conscients d’aquest patrimoni impressionant”, apunta Martínez. Amb tot açò, aquest cap de setmana, ‘Operación Walí’ es convertirà en la avantsala dels tres dies grans de les festes. Serà en tres sessions, el divendres 14 d’abril a les 20’30 hores, i el dissabte 15 d’abril, a les 18’00 i a les 20’30 hores.
Com a desig d’autor i directora: “Que vinguen a passar una bona estona i que es riguen. Si aconseguim això, nosaltres ja estarem contents. Que es senten a casa”.