La cibercriminalitat ha augmentat un 51% en tres anys a Alcoi

L'increment de les compres a través d'Internet i l'extensió de l'ús del pagament digital són dos factors que han pogut afectar aquesta pujada

Detinguda per sostraure joies en dues de les cases en les quals feia tasques de neteja
Exteriors de la Comissaria de Policia Nacional d’Alcoi. | ARXIU

El Ministeri de l’Interior ha publicat recentment l’informe de criminalitat relatiu al quart trimestre del passat any 2022, en el qual es mostren les dades de tota l’anualitat, i es compara amb les xifres del 2021, i també del 2019 –sense mostrar les de 2020, marcat per la pandèmia, en el qual les restriccions generals i de mobilitat van afectar notablement els números–.

En aquest balanç, Interior ha inclòs per primera vegada les dades de cibercriminalitat, és a dir, aquells delictes comesos a través d’Internet.

A nivell global, tenint en compte tant les xifres de criminalitat convencional com les de cibercriminalitat, a Alcoi ha augmentat un 13,7% la criminalitat a tancament de 2022 respecte a 2021, i prenent com a referència 2019, l’augment és del 18,9%, segons l’informe del Ministeri de l’Interior.

INCREMENT GENERALITZAT
El cap de la comissaria de la Policia Nacional, Jesús Sánchez, assenyala que “l’increment més inflat” és referent a la cibercriminalitat. D’aquesta mena de delictes es van comptabilitzar 359 a la nostra ciutat al llarg de 2019, mentre que l’any passat aquesta dada va ser de 543, la qual cosa suposa un increment del 51,3% en tres anys i del 6,3% de 2021 a 2022.

Sobre això, Sánchez apunta que aquest augment s’està produint a nivell generalitzat, i no únicament a Alcoi.

“El comerç en línia cada vegada creix més, i amb això les estafes o delictes també”, postil·la.

Comenta que aquestes dades “condicionen bastant les xifres totals”.

El cap de la comissaria assenyala a més de l’augment de les compres en línia –encara més estés arran de la pandèmia de la COVID-19– al fet que cada vegada s’empre més el pagament digital en lloc d’en efectiu, com una altra possible causa de l’increment de la cibercriminalitat.

I és que, Sánchez, assenyala que l’any 2013 es van comptabilitzar uns 20 delictes d’estafes informàtiques, i que l’any passat aquesta dada va ser de 466. Explica també que “molta gent denuncia càrrecs fraudulents i es tracta de subscripcions que han fet de manera inconscient”.

Així mateix, detalla que perquè les persones puguen reclamar als bancs aqueixos càrrecs realitzats han d’interposar una denúncia.

Segons les dades aportades pel cap de la comissaria de la Policia Nacional d’Alcoi, el “16% de les infraccions penals comeses a Alcoi han sigut per aquest mitjà, mentre que la mitjana de la província és de l’11%”.

I és que, la Policia maneja unes dades més àmplies dels que el Ministeri de l’Interior publica, ja que segons l’informe, el 26% de tots els delictes, amb un total 2045 l’any passat, van anar de cibercriminalitat.

L’augment generalitzat d’aquesta mena de delictes també es contempla en les dades que disposa l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) d’Alcoi, ja que segons es va indicar fa uns dos mesos, el sector de les compres per Internet cada vegada té més reclamacions.

RESTA DE DELICTES
En la taula adjunta es contemplen les dades dels delictes per tipologia penal, destacant l’augment dels homicidis dolosos i assassinats consumats, passant de 0 en 2021 a 2 l’any passat. Sánchez recorda que es tracta de parricidi comés al setembre de 2022, en el qual una filla va matar a la seua mare; i l’assassinat d’un home a la seua parella, en la Zona Nord, a l’octubre. Destaca que es tracta de “casos aïllats”.

També s’han doblegat les agressions sexuals amb penetració, passant de 3 a 6. Sobre això, el cap de la comissaria de la Policia Nacional argumenta que, generalment, són casos “en els quals hi ha hagut una relació prèvia o que al principi hi ha consentiment, però després no” i remarca que no s’han produït agressions “en ramat, ni agressions a menors d’edat”.

En el cas dels robatoris amb força en domicilis, assenyala que “és un dels delictes més sensibles”, i que pese a l’increment de quasi el 22% “no és un fet excessivament alarmant”, i que quan aquests es produeixen en zones disseminades, es “genera una inseguretat subjectiva major, perquè es concentren diversos fets en poc temps i s’alerten entre els propis veïns”.

Advertisements

Send this to a friend