Expectació davant la representació de l’òpera ‘Turandot’ de Puccini

Serà aquest dijous, 23 de març, a les 20 hores en el Tetare Calderón

Expectació davant la representació de l'òpera ‘Turandot’ de Puccini
La princesa Turandot i el Príncep Calaf. | ÒPERA 2001

L’Associació de Amigos de la Música d’Alcoi (AAMA) dona el tret d’eixida al seu 40 aniversari i ho fa amb un dels títols operístics més benvolguts a tot el món com és “Turandot” de Giacomo Puccini, famós així mateix pel seu esplendorós “Nessun dorma” (Que ningú dorma), ària que canta “Calaf”, el tenor, en el tercer acte. Més de 100 artistes intervindran en aquesta colossal obra estrenada en la Scala de Milà en 1926 que va dirigir Arturo Toscanini. En l’escena de la mort de Liù, el recordat director de Parma va parar l’orquestra i es va dirigir als assistents a l’estrena dient-los que “Ací s’acaba l’òpera del mestre; és en aquesta pàgina quan va morir”. El teló va descendir lentament. Les representacions posteriors van incloure el final compost per Franco Alfano, segons esbossos deixats per Puccini. Entre els cantants de l’estrena milanesa va destacar la presència del tenor espanyol Miguel Fleta.

EXCEL·LENT REPARTIMENT
La coproducció d’Òpera 2001 i Òpera Massy Paris Sud, que els seus decorats i vestuari han sigut realitzats a Itàlia, compta amb un excel·lent repartiment encapçalat pel tenor Eduardo Sandoval i les sopranos France Dariz i Chrystelle Di Marco. Actuarà l’excepcional Cor Líric Sicilià, el Ballet Espanyol de Múrcia i l’Orquestra Lírica Òpera 2001, tots dirigits escènicament per Aquil·les Machado i musicalment per Martin Mázik. L’obra narra la història de la bella i cruel princesa xinesa Turandot, qui sotmet als seus pretendents a una prova consistent a resoldre tres enigmes, esperant-los la mort si no són capaces de fer-ho. Poble, ‘decapitadors’, mandarins, savis, l’emperador, la princesa, el deposat rei de Tartaria i el seu fill príncep, esclaves i esclaus… Tota l’obra és escènica i musicalment espectacular des de principi a fi. A més del popular “Nessun dorma”, destaquen les dues àries de “Liù”, l’ària de “Turandot”, “In questa reggia”, i la subsegüent escena dels “Tres enigmes”, sense oblidar les intervencions dels extravagants ministres xinesos Ping, Pang, Pong. El duo i cor final, obra de Franco Alfano, reelaborat magistralment amb material ja present en els actes I i II, és senzillament aclaparador.

Aquesta increïble òpera es va poder veure en el vell Teatre Calderón el 4 de novembre de 1997, així mateix amb organització de l’AAMA. En aquella ocasió van cantar els principals papers la soprano alcoiana María Ribera com “Turandot”, que va debutar brillantment el rol, l’il·lustre tenor madrileny Antonio Ordóñez en el rol de “Calaf” i la soprano xinesa Quilien Chen en el dramàtic, però deliciós paper de “Liù”. La companyia encarregada de la producció va ser el Teatre Líric d’Europa, antecedent del que és hui Òpera 2001, esgotant-se les quasi mil butaques d’aforament que el coliseu de la Plaça d’Espanya tenia llavors.

COL·LABORACIÓ
Col·laboren en aquesta representació l’Ajuntament d’Alcoi, l’Institut Valenciá de la Música i el Teatre Calderón. Quasi vint-i-sis anys sense “Turandot” a Alcoi, són molts. Encara es poden adquirir entrades d’amfiteatre en la taquilla del Teatre Calderón, en les oficines de l’AAMA del carrer Saint Lucia i en www.ticketalcoi.com.

Advertisements

Send this to a friend