La xifra de furts i robatoris supera a la d’abans de la pandèmia

Els delictes van augmentar a Alcoi en el primer semestre, més d'un 28% respecte al mateix període de l'any passat

La xifra de furts i robatoris supera a la d'abans de la pandèmia
Policies Nacionals patrullant per Alcoi. | ARXIU

Les dades de la criminalitat a Alcoi han tornat, fins i tot augmentat, respecte a 2019. Així ho reflecteix l’últim informe del Ministeri de l’Interior, referent al primer semestre d’enguany.

En aquest informe consta que les infraccions penals han incrementat un 28,3% en 2022, respecte al mateix període del passat any. No obstant això, el cap de la comissaria de la Policia Nacional d’Alcoi, Jesús Sánchez, explica que per a ells aquest augment està “desnaturalitzat”, argumentant que en aquests mesos de 2021 encara hi havia restriccions de mobilitat a causa de la Covid-19, “fins i tot confinaments”, la qual cosa va repercutir en la disminució dels delictes. “En 2021 va haver-hi menys delictes perquè la gent no es podia moure”, al·lega Sánchez.

Aqueixes restriccions són una dels causes que el cap de la comissaria de la Policia Nacional atribueix al fet que en aquest primer semestre de l’any les xifres hagen augmentat. L’altra causa fa referència, segons Sánchez, “a les estafes per Internet, de compra en línia…”. Assegura que “portem uns anys en què aquest tipus de delictes cada vegada incrementen més”. “Aqueixes són les dues explicacions més puntuals d’aqueix increment”, afirma amb determinació Sánchez.

AUGMENT DE ROBATORIS I FURTS
El cap de la comissària de la Policia Nacional d’Alcoi, fa precisament referència a les limitacions de mobilitat de 2021, per a explicar l’augment dels robatoris i dels furts, encara que en aquest cas, si bé l’augment és considerable respecte a l’any passat, les xifres en alguns casos són més elevades que en primer semestre de 2019, abans de la pandèmia de la Covid-19 i de les restriccions. Per exemple, en els primers sis mesos d’enguany s’han registrat un total de 224 furts, enfront dels 147 del mateix període de 2019, quan es va registrar un descens del 23% d’aquesta mena de delictes.

La xifra de furts i robatoris supera a la d'abans de la pandèmiaRespecte als robatoris en domicili, la pujada és de més del 65% respecte a 2021, encara que en números absoluts són tres delictes més –48 enfront de 45– que en 2019. També han augmentat els delictes de lesions i renyina tumultuària, en aquest cas, un 200%, passant de 3 a 9; així com les agressions sexuals amb penetració.

Al contrari, han disminuït les sostraccions de vehicles, els robatoris amb violència i intimidació han passat a la meitat; i també s’han registrat menys delictes de tràfic de drogues.

A nivell general, la xifra total d’infraccions penals en el primer semestre d’enguany ha sigut de 1035, enfront de les 807 del mateix període de l’any passat, i a les 815 de l’acumulat de gener a juny en 2019.

“LÍNIA DE CONTROL”
Per a Jesús Sánchez és molt més “objectiu” fer un estudi de tendència dels últims cinc anys, que prendre com a referència dos períodes marcats per grans diferències, com aquest cas, per les citades restriccions, i tenint en compte que a causa d’aquestes, va haver-hi “una xifra molt baixa” de delictes l’any passat. Així, per a Sánchez, en l’últim lustre, a Alcoi, hi ha una “línia de control” en el que a delictes es refereix. D’aquesta manera, conclou al·legant que “no hi ha cap factor que done alarma”.

Send this to a friend