Miguel Vidal, l’arquitecte que brilla en el concurs de Focs d’Autor de Pamplona

Ha participat en el certamen internacional de disseny pirotècnic celebrat durant les festes de Sant Fermín

Miguel Vidal, l'arquitecte que brilla en el concurs de Focs d'Autor de Pamplona
El concurs es va dur a terme durant la celebració de les festes de Sant Fermín, a Pamplona.

Miguel Vidal és un veí de l’Alqueria d’Asnar que ha participat en el certamen internacional de disseny pirotècnic celebrat durant les festes de Sant Fermín a Pamplona, i ha aconseguit guanyar el segon premi, el ‘Sant Fermín de Plata’, gràcies a la seua creació que es va poder veure en la capital navarresa.

Encara que professionalment treballa com a arquitecte a Alcoi, Miguel Vidal sempre ha tingut com a passió la pirotècnia gràcies als Dimonis Rafolins de l’Alqueria d’Asnar, i a vegades participa amb la Pirotècnia Aitana de Bèlgida en algunes col·laboracions puntuals com les Falles de València, el castell de focs d’artifici de l’Adoració de la Cavalcada de Reis Mags d’Alcoi 2022, o en la presentació del cartell de Moros i Cristians d’Alcoi d’aquest mateix any. Ara, ha participat per primera vegada en un concurs internacional de disseny pirotècnic, els ‘Focs d’Autor’ de Pamplona, que se celebren durant les festes de Sant Fermín, i allí va guanyar el segon premi. “Pensàvem a ressaltar el treball de disseny de pirotècnia, i des de Pirotècnica Aitana, em van comentar que volien que fora jo el que fera el disseny d’aquest castell i representar-los”, compte Vidal, que a més explica que per a participar en aquest certamen, els organitzadors són els que envien una invitació.

En aquest castell que va tindre una duració d’uns 14 minuts es van utilitzar més de 500 quilos de pólvora, i tot aquest material va passar per un treball molt interessant: “D’una banda, s’ha de triar el material que es dispararà, i sempre hi ha un pressupost del qual no pots eixir. Després quan ja s’han triat els artificis s’ha de donar un sentit. Per exemple, en aquest hi havia unes proves obligatòries, com 30 segons d’efectes en blanc i roig, colors que representen els Sant Fermins; i posteriorment una altra de les proves era que havia de tindre una composició asimètrica, perquè de normal els castells solen ser molt simètrics, comencen des del centre, i volíem que aportara alguna cosa. La complexitat és que la gent entenga que el que està veient és part d’un disseny”. Per a poder veure l’efecte, Miguel Vidal indica que s’utilitzen uns programes de visualització, i que en aquest castell en concret hi havia més de 1.800 línies de tir que s’havien de programar en el segon que tocava.

Una vegada que estava tot preparat, va ser el moment de presentar al món el seu treball a Pamplona. En aquest concurs participaven 9 pirotècnies de 5 països diferents, i com ja s’ha dit anteriorment, aquest veí de l’Alqueria d’Asnar va aconseguir el segon premi juntament amb l’empresa de Bèlgida, i, en primer lloc, va quedar l’italià Federico Tibaldi. Cada dia d’aquestes festes era el torn de cada participant, i Miguel Vidal va haver de mostrar el seu treball el dia 9 de juliol. “El lloc de tir és espectacular, amb unes mesures que permeten que hi haja molts punts de tret, en aquest cas, hi havia 13. Per a guanyar-nos al jurat treballem molt aquestes dues parts obligatòries, i decidim utilitzar una base rítmica amb la Fanfàrria Pamplonesa que creguem amb els trons”.

“Teníem esperança perquè quan acabem vam veure que havia eixit tot bé, que a la gent li havia agradat molt, i el jurat ens va cridar per a comentar-nos que els havien agradat aqueixes parts i com s’havia enfocat. L’esperança sempre està però també teníem dubtes perquè els altres també van fer uns castells molt bons”, ha confessat aquest arquitecte.

Advertisements

Send this to a friend