Jesús Mullor, sense paraules

L'exposició es pot veure en Fundación Mutua Levante

Jesús Mullor, sense paraules
L’artista Jesús Mullor, a la sala d’exposicions de Mútua Llevant. XAVI TEROL.

Si la pintura de Jesús Mullor és inefable, és a dir no es pot explicar o descriure amb paraules, la personalitat de l’artista projectada en l’obra ajuda a definir-la. D’aquesta manera trobem a un artista indomable i testarrut en la cerca de les grans respostes. La pintura de Mullor expressa aqueixa cerca de l’ésser humà del sentit de la nostra existència, una indagació vital cap a les més elementals preguntes: què fem ací? A on anem? A la falta de resposta, l’autor es projecta en la seua pintura per mitjà d’uns éssers cercadors que habiten entre les costures de les seues obres i construeix formalment per a ells uns mapes on donar-los recer.
Caminen aquests éssers sense reparar en la meta, perquè desconeixen la manera d’arribar es troben en el mateix camí, estableixen una solidaritat comuna que parteix de la soledat del caminant i la certesa que si no hi ha resposta, almenys comparteixen la mateixa sendera. És un moviment de cerca que no acaba, amb un infinit horitzó on els éssers empatitzen i viuen situacions que són precisament aquelles que els uneixen.

Tres escenaris presenta Jesús Mullor en aquesta exposició, els Mapes emocionals, les Cròniques del confinament i les Constel·lacions.Jesús crea els seus Mapes emocionals com a espai-àmbit on habiten éssers esquemàtics, estilitzats, pictogrames que interactuen en els escenaris de la ciutat. Els mapes de Mullor posseeixen l’empremta dels seus viatges per Amèrica i l’Índia. Cal observar-los i adonar-se dels seus pobladors.
El mapa és l’espai mental on ocorre tot el que sent i viu, des del quotidià pel cap alt íntim i elevat, afirma l’artista.
Els habitants del mapa s’observen, s’entotsolen, mouen corrioles, miren l’entorn que els envolta, que els dona vida sense cap explicació enmig d’una sinestèsia de colors i formes que els impel·leixen a continuar buscant respostes a través de l’espai *caleidoscópico del quadre. Allí trobem, al renunciant, al cercador, a l’escarbador de fem, al canviador de pell a persones atrapades en xarxes, éssers caminant sobre la infinita roda del hàmster, humans deambulant per les ciutats del *Ganges o pels empedrats carrers de les ciutats occidentals.
En les Cròniques del confinament trobarem a les cabres munteses que tornen a les ciutats deshabitades per la pandèmia, uns ciutadans que es comuniquen a través de tecnologies de la informació i la comunicació unidireccionals constituïdes per xarxes de microxips que eviten el contacte interpersonal i afavoreixen la distància. Embolicats en la seua pròpia bambolla flotant, formen siluetes que trauen el cap per finestres i balcons.
Finalment, en la sèrie de Constel·lacions, Jesús Mullor apel·la al caràcter permanentment atàvic de l’ésser humà en la seua cerca constant d’analogies i similituds, també quan dirigeix la seua mirada cap a les estreles a les quals agrupa formant constel·lacions que suggereixen una forma, com la constel·lació de l’Arquer o de la Formiga, assenyalant d’aquesta manera l’afany per trobar explicacions a tot i tancar la realitat en un nom que denote un símbol comprensible i així ens allunye de la por al desconegut.
Tècnicament, el pintor treballa la resina amb pigments naturals portats sovint d’orient en els seus viatges a l’Índia i que aplica sobre planxa de gravat de metall el que li permet crear una textura de ceràmica d’elevada força expressiva i de gran solidesa i durabilitat
En aquesta exposició, ens presenta també les sèries de pintura-escultura composta per resines sostingudes per un sòlid suport de ferro a més d’endinsar-se en l’exploració de la tècnica dels quadres translúcids.
Jesús Mullor, és un dels nostres artistes més internacionals, amb exposicions en galeries de Berlín, Amsterdam, França, Portugal, Mèxic…etc. Ara torna per a mostrar-nos de nou en la Fundació Mútua de Llevant unes obres repletes de llibertat, espontaneïtat i compromís vital que denoten un extens coneixement de les tècniques pictòriques, conseqüència de la seua profunda investigació en els materials que la sustenten.
Una Exposició sense paraules, però no sense comentaris, que donarà que parlar.

Advertisements

Send this to a friend