Toni Francés participa en Ermua en la jornada ’Talent i Innovació com a motors de ciutat’

Organitzada per l'Ajuntament d'Ermua amb la Xarxa Innpulso

Toni Francés participa en Ermua
L’alcalde d’Alcoi va intervindre en la Taula Redona titulada ‘La Ciutat com a Laboratori’.

Ermua ha acollit durant els dies 9 i 10 de juny les jornades ‘Ermua TalenTIC’ organitzades per l’ajuntament d’aquesta localitat al costat de la Xarxa Innpulso i TechFriendly.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha participat en la taula redona titulada ‘La Ciutat com a Laboratori’, al costat del tinent d’alcalde Ajuntament de Torrent, Andrés José Campos; la directora de l’Àrea ‘Ciutat, Territori i Medi Ambient’ del centre d’investigació aplicada i desenvolupament tecnològic TECNALIA, Patricia Molina; i un representant del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana.

Francés ha explicat els avanços aconseguits perquè la nostra ciutat siga un laboratori d’innovació que permeta atraure projectes innovadors. Des de 2018 Alcoi ve desenvolupant el projecte AlcoiLab, que forma part de l’estratègia Smart City. Aquest projecte pretén que a la nostra ciutat es puguen provar solucions innovadores, oferint a emprenedors i empreses tecnològiques un camp de proves per al desenvolupament dels seus projectes. Tots els projectes desenvolupats des de 2018 s’han implementat amb el suport econòmic de l’Agència Valenciana d’Innovació. AVI, i el suport tecnològic de la UPV i la Universitat d’Alacant.

El primer projecte posat en marxa va ser l’Street Lab, en el marc del projecte de reurbanització d’Entença. Utilitzant les infraestructures físiques, i la capa comunicació i de plataforma IoT de les quals va dotar el carrer Na Saurina d’Entença, no sols es va habilitar el carrer amb elements smart tradicionals, sinó que també es va aprovar instal·lar i testar de manera dinàmica i continuada nous elements smart, creant un laboratori obert perquè tots aquells interessats a desenvolupar Solucions Smart City tingueren una àrea d’experimentació i assaig.

Es va posar en marxa una xarxa LoRaWan en aquest carrer de forma pilot en 2018, que ha evolucionat i ara la xarxa LoRaWan, que dona cobertura a tota la ciutat i parcs naturals. Les dades aportades ja els utilitzen l’Ajuntament i els centres educatius de la ciutat. El procés seguirà amb la implantació del ‘Kit Ciutadà’ que permetrà a la resta de la ciutadania connectar el seu dispositiu a la xarxa pública d’Alcoi i enviar les dades a la plataforma de visualització. També s’ha posat en marxa ‘Alcoi Tourist Lab’, mitjançant el qual a través de diferent maquinari i programari s’obtenen dades no sols de la quantitat de visitants que rep la ciutat, també s’analitzen els seus patrons de visita, preferències i nivells de despeses.

Aquest projecte ha permés crear la infraestructura i difondre les oportunitats del projecte Smart City entre les empreses i la ciutadania. Ara estem immersos, també amb el suport de l’AVI, a implantar el primer Sandbox de la Comunitat Valenciana i un dels primers de tota Espanya. Aquest projecte permetrà crear les condicions tècniques i legals a Alcoi perquè les empreses i els emprenedors puguen testar el seu productes innovadors a la nostra ciutat, fent així de la nostra ciutat un espai altament atractiu per a les empreses tecnològiques. Aquest projecte suposarà aportar major valor afegit al parc tecnològic de Rodes, ja que com a ciutat oferirem a les empreses que s’instal·len allí no sols un espai d’innovació amb suport i serveis tecnològics, sinó també l’oportunitat de desenvolupar els seus projectes a través del Sandbox.

El Sandbox, terme anglosaxó utilitzat per a descriure processos en un entorn aïllat, controlat, es refereix a la generació d’un espai urbà de prova i experimentació per a empreses sent la pròpia ciutat l’entorn. L’Ajuntament d’Alcoi proposa la subscripció d’un conveni marc on es recullen les condicions de manera equitativa i públiques d’accés al qual es puguen adherir les empreses configurant-se com un procediment senzill, equànime i públic.

L’alcalde destaca que “portem temps treballant per a aconseguir que ‘Alcoi Smart City’ siga ciutat intel·ligent de referència. L’ambició és que Alcoi servisca de model per a altres ciutats espanyoles i europees. Totes aquestes accions permeten a l’ajuntament recaptar dades per a optimitzar els recursos públics, però no sols això també permetrà crear totes les condicions perquè empreses i emprenedors puguen testar el seu productes innovadors a la nostra ciutat, sent Alcoi un espai altament atractiu per a les empreses tecnològiques”.

JORNADES TALENT I INNOVACIÓ COM A MOTORS DE CIUTAT’

En aquestes jornades han parlat sobre les fortaleses i febleses de municipis i ciutats per a identificar, potenciar i atraure talent, a més de mantindre-ho. Tot això fent de les nostres urbs en espais inclusius, innovadors i sostenibles. Diferents agents han presentat a través de ponències magistrals, taules redones, tallers i sessions de treball la seua visió i propostes, analitzant els reptes i les oportunitats relacionades amb el procés de desenvolupament de les ciutats, en la intersecció del talent, la innovació i la tecnologia.

El programa ha inclòs, entre altres propostes, la visió des de l’àmbit local, una ponència sobre la Intel·ligència Urbana, converses entorn de la ciutat i al talent, experiències de ciutats laboratori i el taller City Labs, tot això en clau de repensar la governança urbana.

Advertisements

Send this to a friend