Mig segle de muntanya

El Ratot va presentar el divendres el llibre amb el qual tanca el seu 50 aniversari

Mig segle de muntanya
L’acte es va desenvolupar a la sala Unesco. | XAVI TEROL

La seu social de la Unesco, a la qual va estar significativament molt vinculada la societat muntanyenca local Ratot, va ser testimoni el divendres del tancament d’una etapa, la dels 50 anys de vida del Ratot, primer com a grup espeleològic per l’afinitat dels seus fundadors, i més endavant, com a grup excursionista.

Mig segle de dedicació a la muntanya plasmat en un llibre, un projecte que va sorgir abans de la pandèmia, en 2019, coincidint amb el seu 50 aniversari, però que no ha pogut veure la llum fins a quasi tres anys més tard a causa del coronavirus i totes les restriccions que van vindre després.

Una publicació de 314 pàgines sota el títol de “Grup Excursionista Ratot.1969-2019”, que com es va reflectir en l’acte del divendres ha pretés ser una memòria gràfica d’una entitat que va sorgir de la rebel·lia, del lliure pensament d’una societat que començava a canviar després d’anys de dictadura i que va portar a un grup en aquell moment titllat de “rebels” a emprendre l’aventura de seguir el seu propi camí, malgrat les traves que va rebre després de la seua escissió del Centre Excusionista Alcoi, amb dirigents molt vinculats al règim de llavors.

No va ser fins a huit anys després de la creació del Ratot en 1969, una vegada mort el dictador, quan l’entitat va poder emetre les seues primeres llicències. Precisament els vint-i-sis socis fundadors, que apareixen per ordre alfabètic, obrin un llibre principalment gràfic, en el qual es recull gran part de l’activitat realitzada al llarg d’aquestes últimes cinc dècades, “moltes intranscendents, però hem volgut prevaldre les fotos de grups a les individuals perquè es vera reflectit el màxim de socis”, es va explicar.

Després de fer un repàs als quinze presidents que ha tingut l’entitat, des del primer, Rafel Torregrosa, el recordat “Torre”, fins a Jordi Castañer, que és l’actual mandatari, la primera parada important del llibre són les seues seus socials –fins a una desena, l’actual està situada al carrer Arquebisbe Doménech, cedida per l’Ajuntament– i li segueix els seus acampades aniversari, fins que van deixar de celebrar-se, considerades com una espècie de “festa nacional” per al Ratot, en el qual es recordava anualment la seua fundació.

La presentació del llibre va ser acompanyada per la recuperació de les fotos que es van utilitzar al novembre de 2019 amb motiu de la xarrada que va realitzar en el Complex Eduardo Latorre el prestigiós muntanyenc Carlos Soria per a commemorar el 50 aniversari. La publicació també dedica un apartat especial al seu major èxit esportiu, esdevingut en 1991, quan Manolo Martínez, especialista en ‘espeleobuceo’, juntament amb un important equip de suport, es va convertir en el primer a culminar la travessia del sifó de la Cubera en Río Mundo. Una proesa per la qual tres anys després va ser triat millor esportista de l’any a la nostra ciutat.

Advertisements

Send this to a friend