Serra de Mariola: 20 anys de la declaració com a Parc Natural

Durant aquests anys s'han dut a terme nombrosos projectes encaminats a la conservació i protecció de l'espai

20 anys de la declaració de Mariola
El Barranc del Cint és una de les zones de màxima protecció com a Parc Natural. ARXIU

En aquest mes de gener s’han complit 20 anys de la declaració de la Serra de Mariola com a Parc Natural. Eixe moment va ser el punt final d’un procés que va durar 9 anys i que va culminar amb l’oficialització d’aquesta proclamació per part de la Generalitat Valenciana. Recordar que, prèviament, a l’abril de 2001, es va aprovar el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN), pas previ fonamental per a la posterior declaració com a Parc Natural.

Ara, dues dècades després, l’actual Director-Conservador del parc, Salvador Palop afirma que, ha passat el temps suficient per a avaluar l’evolució de l’espai: “la valoració és molt positiva. Es constata una millora i hem evitat una degradació que, sens dubte, haguera tingut si no s’haguera disposat de mesures de protecció, i més encara en el context actual, en el qual, les activitats en la naturalesa han incrementat exponencialment”.

I és que, la protecció de la Serra de Mariola abasta 16.000 hectàrees, de les quals, 12.000 van obtindre la màxima protecció, com per exemple, el Barranc del Cint o Montcabrer, entre altres llocs.

Aquesta serra s’eleva entre pobles de L’Alcoià, El Comtat i La Vall d’Albaida –Alcoi, Cocentaina, Muro, Agres, Alfafara, Bocairent i Banyeres de Mariola–.

IMPORTÀNCIA DE LA CONSERVACIÓ
Palop incideix en què un dels principals objectius pels quals s’ha treballat, i es continuarà treballant, és en la conservació del parc, a protegir-lo, per al que veu indispensable “una adequada estructura de gestió” de la qual formen part nombrosos projectes, com els que s’han dut a terme en aquests 20 anys, enfocats a “garantir la conservació dels ecosistemes, de les masses forestals, a protegir les espècies de fauna i flora més vulnerables”.

El Director-Conservador també assenyala l’organització d’activitats com un altre dels punts que s’han realitzat, a més de “parar un possible desenvolupament urbanístic incontrolat”, mentre que “les activitats agrícoles s’han mantingut, i altres de gran impacte no s’han desenvolupat”.

Palop també destaca haver establit “un ús ordenat del territori per a evitar aglomeracions i evitar conflictes entre els usuaris, ja que nosaltres recollim la visió de tots, per la qual cosa la nostra visió és general”.

Precisament eixa és la línia que es vol mantindre, encara que apunta que aquest període de 20 anys “ens permet traure conclusions i anar millorant i perfeccionant les estratègies de gestió de l’espai natural”.

> LLIJA EL REPORTATGE COMPLET EN L’EDICIÓ DEL DISSABTE 22 DE GENER DE EL NOSTRE CIUTAT.

Advertisements

Send this to a friend