Alcoi rep 3 milions d’euros del Pla de Sostenibilitat Turística
S'invertiran en sis projectes turístics i de recuperació de patrimoni històric al llarg de 2022-2023
L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha anunciat aquest dijous que la ciutat ha sigut una de les onze elegides d’entre les 45 candidates de la Comunitat Valenciana, per a dur a terme la seua proposta de Pla de Sostenibilitat Turística, que d’aquesta manera podrà ser finançat al 100% amb els 3 milions d’euros que rebrà de la Unió Europea. El projecte presentat per Alcoi per a optar a fons europeus comprén sis actuacions en matèria de dinamització turística i recuperació de patrimoni industrial.
Francés, qui ha recordat que aquests 3 milions se sumen als 200.000 euros per al desenvolupament de l’Agenda Urbana que ja ha rebut Alcoi procedents dels fons Next Generation, explica que les sis actuacions es duran a terme al llarg de 2022-2023, alhora que remarca que aquest pla de sostenibilitat turística situa a Alcoi com a «ciutat model de com impulsar una destinació turística d’interior».
Per part seua, la regidora de Turisme, Lorena Zamorano, ha detallat les sis actuacions de què consta el projecte, que es basa en els pilars, assenyala, de l’estratègia del pla de recuperació europeu: accessibilitat, mobilitat, eficiència i digitalització. Entre les actuacions destaca la ja anunciada creació d’un centre d’interpretació de l’antiga societat industrial en el conjunt històric del Molinar, concretament en l’edifici de Els Solers, per al que es destinaran prop de 225.000 euros. En el Molinar també es contempla una intervenció per a consolidar les restes existents del Molí del Tort, amb una inversió de 87.000 euros.
Del costat de la recuperació de la memòria industrial, s’ha presentat un nou projecte de realitat virtual denominat ‘Alcoi time machine’, amb la qual el visitant podrà accedir a una recreació del passat en les quals van ser les principals indústries de la ciutat. S’inclourà l’edifici Bambú (papereres), Rodes (siderúrgia) i el Centre històric, amb la finalitat de recrear la vida quotidiana. Aquest projecte compta amb un pressupost de 210.000 euros.
Completen el pla turístic la renovació de l’enllumenat ornamental en l’entorn emmurallat, l’Ajuntament, el Pont de Sant Jordi i les antigues ximeneres industrials del llit del riu; la instal·lació de punts de WIFI públics en espais turístics; i finalment, la construcció d’una connexió per a ciclistes i vianants amb el Molinar en l’accés sud de la ciutat. Aquest últim valorat en 1’8 milions d’euros.