El Via Parc pren forma: 4 milions per al primer de quatre trams
L'any vinent està previst licitar les obres de la primera fase entre La Salle i Isabel la Catòlica
El govern municipal ha donat a conéixer aquesta setmana la “filosofia” d’un altre dels seus projectes “estratègics” per a la ciutat, en paraules de l’alcalde, Toni Francés. Es tracta del denominat Via Parc, que cobreix el traçat de l’anteriorment anomenat bulevard de la Uixola a través de la cornisa nord, entre La Salle i el Collao, i que es defineix com “un itinerari verd, sostenible i integrador que unirà quatre barris de la ciutat”, segons es va exposar en la presentació del projecte, dimarts passat en l’Àgora.
El Via Parc es divideix en quatre trams diferenciats, amb un cost que s’acosta als 12 milions d’euros. Els esforços se centraran en un primer moment en l’execució del primer tram, que discorre entre la costa de La Salle i la zona de Horta Major a l’altura del carrer Sant Isidre, on cobra especial rellevància la intersecció existent en Isabel la Catòlica, un punt sensible per al trànsit i la resolució del qual demanden els veïns des de fa temps.
Aquest primer tram consta de 700 metres de longitud i les obres estan valorades en al voltant de 4 milions d’euros. Un pressupost per al qual l’Ajuntament compta amb el compromís de la Generalitat Valenciana, segons assenyala l’alcalde, qui en declaracions a aquest periòdic informa que els pressupostos autonòmics de 2022 contemplen una partida de 250.000 euros per a l’inici de les obres, la licitació de les quals es preveu al llarg del pròxim any i es finançaran en diferents exercicis.
Quant al projecte en si, el responsable de l’estudi guanyador del concurs d’idees que va convocar l’Ajuntament, Santiago Pastor, va explicar que el traçat incorporarà dos carrils per al trànsit rodat, un per sentit de circulació, la qual cosa òbviament ajudarà a descongestionar el trànsit de la ciutat, encara que no és aquest la seua comesa únicament. “L’objectiu és aconseguir que la intervenció no sols resolga els problemes de mobilitat urbana, si no que servisca perquè la ciutat siga més humana, més sostenible i saludable”, indicava l’arquitecte sobre la filosofia d’aquesta mena de traçats, que defineix com allunyat de l’anterior concepte de bulevard.
En la imatge superior pot observar-se el model que es vol aplicar, a manera d’eix “integrador” i “vertebrador” de la ciutat. La longitud total del traçat complet és de quasi dos quilòmetres, sent el més extens i complex en la seua resolució el que es planteja actualment, ja que requereix salvar una zona de grans desnivells fins a Sant Isidre.
El següent tram comprén fins al pont del Guitarrista José Luis Gonzalez; el següent, des d’aquest punt fins a la intersecció amb el carrer Xixona, a l’altura del Romeral; i ja l’últim segment correspon al trajecte fins a quasi el Collao (carrer Benimarfull). El regidor d’Urbanisme, Jordi Martínez, remarca que l’envergadura del projecte obliga a escometre’l per fases i ara la prioritat és el primer tram, per al qual s’obri un període de participació veïnal.