Alcoi planteja mesures davant les reunions massives de joves al carrer
S'han intensificat les actes alçades a joves per conductes violentes i fer botelló
La relaxació de les restriccions després de la pandèmia ha fet que es reactiven les concentracions massives de joves al carrer, un fenòmen que a vegades va associat al botelló però que no és nou. El que ocorre és que a causa del Covid, ara estem més sensibilitzats dels perills d’aquestes aglomeracions. Això i les molèsties que genera per al veïnat, per no parlar dels actes vandàlics que a vegades es produeixen entorn d’aquest oci descontrolat. Davant aquesta situació, Alcoi es planteja adoptar mesures dissuasives.
El descontrol de l’oci nocturn entre els joves després de la pandèmia s’ha convertit en una creïlla calenta per als ajuntaments de nombroses ciutats a Espanya, que assisteixen sota un estat de quasi indefensió a un fenòmen que no és més que el producte de les noves maneres de socialitzar de la joventut: l’increment de les concentracions massives al carrer, moltes vegades associades al botelló. “El costum dels joves de reunir-se en llocs públics per a consumir alcohol escoltant música i xarrant, no és una cosa d’ara, el que passa que després del Covid tots estem més conscienciats i ens tirem les mans al capdavant en veure tants joves junts sense distància ni mascareta; i això del botelló, òbviament, no es pot consentir”, remarca el regidor de Seguretat, Raül Llopis, qui explica que es vénen coordinant actuacions en aquest sentit, en un dispositiu conjunt entre les policies Local i Nacional.
L’edil assumeix les queixes dels veïns, especialment de la zona del Parterre, tal com reflecteixen les xarxes socials cada cap de setmana, i informa que algunes s’han materialitzat en denúncies formals davant la Policia, com també s’han intensificat les actes alçades a joves per tres motius principalment: conductes violentes, actes vandàlics, així com consum de begudes alcohòliques. Llopis lamenta la “permissivitat” i la tolerància social que existeix entorn d’aquesta última qüestió, de fet, es considera el principal factor d’influència a l’hora de consumir, segons un estudi elaborat en el marc de l’IV Pla de Drogodependències d’Alcoi.
Amb tot, el regidor considera que és un problema de difícil solució perquè “moltes vegades ni tan sols estan bevent i, què els dius?, què fem si ara els joves, molts d’ells menors, prefereixen eixa manera de divertir-se?. És un problema més d’educació i de prevenció que una altra cosa”, incideix, alhora que destaca un altre hàndicap a l’hora d’abordar aquest tipus de situacions de desordre públic que perjudiquen sobretot els veïns: la falta d’efectius policials.
No obstant això, Llopis defensa la gestió duta a terme en aquest sentit i ressalta que “malgrat que puga donar l’aparença que no estem fent res, no és així, estem damunt del problema” i s’actua de manera que “els agents el que intenten és dissuadir d’aquestes conductes”.
Relacionat amb aquesta situació, cal assenyalar que Alcoi treballa en una nova ordenança municipal de convivència ciutadana i civisme, de cara a ajustar una reglamentació sobre activitats realitzades en espais públics que puguen generar molèsties als veïns, entre altres qüestions.