L’Ajuntament aprova l’última pròrroga abans del nou contracte de l’autobús

Es preveu que el nou servei entre en funcionament dins d'un any

L'Ajuntament aprova l'última pròrroga
Imatge del Ple extraordinari que s’ha celebrat aquest dilluns. AJUNTAMENT D’ALCOI

El govern municipal, amb el suport de Podem, Ciudadanos i el regidor no adscrit, ha tirat avant aquest dilluns la segona i última pròrroga del contracte d’autobús urbà, que continua vigent però es troba en procés de renovació. En la votació del ple extraordinari celebrat aquest matí, PP i Vox s’han abstingut, mentre que Guanyar i Compromís han votat en contra argumentant falta de gestió per part del govern de Toni Francés.

Recordar que l’actual contracte és de vint anys prorrogable any a any durant un total de 30. En aquest sentit, el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament, Jordi Martínez, ha remarcat que aquesta pròrroga «no té component polític», sinó que es tracta d’un tràmit «administratiu» i «necessari» per a seguir amb el contracte de manera legal. A més, ha incidit en què la intenció és tindre preparat el contracte durant aquest any de pròrroga, perquè el nou servei es puga posar en marxa en l’estiu de 2022.

Cal assenyalar, segons posen l’accent des del govern municipal, que l’actual concessió estipula que l’empresa adjudicatària pot sol·licitar en els últims sis mesos de contracte, una pròrroga de fins a deu anys més per a l’explotació de les línies. Per a això, la concessionària va haver de presentar un projecte, que va ser el que entre altres aspectes plantejava la possibilitat de suprimir el servei en el Centre de la ciutat. Aquesta proposta no va comptar amb el vistiplau del govern municipal, que va encarregar al personal tècnic de l’Ajuntament la redacció del nou contracte, iniciant per a això un procés participatiu que continua en marxa i del qual ja ha sorgit una primera proposta de remodelació de línies.

Aquesta proposta, no obstant això, no convenç al Partit Popular, que durant el Ple ha justificat la seua abstenció en què l’avantprojecte del nou servei respon a «un model pràcticament com el que hi ha ara» i que, al seu judici, presenta «mancances». En aquest sentit, parla que barris com la Font Dolça, Batoi, o «la zona central del Centre» queden «desabastides» segons la proposta plantejada pel departament de Mobilitat. Sobre aquest tema, Jordi Martínez ha indicat que s’estudiaran «totes les necessitats que ens plantegen els veïns».

Finalment, el govern municipal ha acceptat diverses condicions per part de Podem, que ha exigit un informe jurídic que garantisca la viabilitat del nou contracte, com també que aquest tinga «la duració mínima possible» –quatre anys–, ja que l’«objectiu» de la formació habitada és a llarg termini anar eliminant «les externalitzacions» municipals, en referència a la seua pretensió de recuperar serveis privatitzats, que és per al que van impulsar la creació de l’empresa pública. Al mateix temps, Podem ha sol·licitat que el nou servei camine cap a la sostenibilitat i aconseguisca reduir les emissions de CO₂ en un 30%.

Advertisements

Send this to a friend