Les càmeres com a aliat tecnològic de la seguretat ciutadana a Alcoi

No busquen identificar a les persones, sinó que se centren en l'obtenció de dades per al reforç de la seguretat

Les càmeres com a aliat tecnològic
Un dels dispositius instal·lats en el nucli urbà. XAVI TEROL

L’aposta d’Alcoi per convertir-se en un referent de ciutat intel·ligent, a través del pla director ‘Smart City’ aprovat en 2018 per unanimitat, ha suposat la progressiva implantació de càmeres, sobretot en punts amb major densitat de trànsit. Des de l’Ajuntament han volgut posar l’accent que aquests dispositius exerceixen una “vigilància no intrusiva” l’objectiu principal de la qual és recaptar informació per a una millor gestió, encara que també s’han convertit en un gran aliat tecnològic per a reforçar la seguretat ciutadana.

Tal com explica el regidor delegat de l’àrea, Raül Llopis, les càmeres instal·lades als carrers de la ciutat “no busquen identificar a les persones, sinó bàsicament controlar el trànsit i comptabilitzar el pas de vehicles. No obstant això, la seua varietat de funcions fa d’elles un recurs molt valuós per a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, sobretot per a la Policia Local encara que també han sigut crucials en investigacions dutes a terme per la Policia Nacional”.

Entre els delictes i faltes que s’han pogut impedir o resoldre destaquen robatoris de vehicles, cerca de vehicles pertanyents a persones en crida i cerca, robatoris en domicilis i en empreses, desperfectes en béns públics i altres actes vandàlics o accidents de trànsit. En aquest últim cas, Llopis destaca sinistres concrets com un atropellament en l’avinguda de Juan Gil Albert, en el qual un vianant va resultar greument ferit en ser atropellat mentre creuava un pas de zebra. Gràcies a les càmeres es va poder identificar al conductor, que es va donar a la fugida i que va poder ser localitzat després d’un operatiu de cerca. “Les càmeres ens aporten tots els detalls d’un accident: la velocitat a la qual anava el vehicle, quines maniobres va realitzar el conductor i si van influir altres circumstàncies. És una informació de gran utilitat per a la Policia”, afig l’edil.

Àrees industrials
Les àrees industrials d’Alcoi també compten des de 2018 amb 31 càmeres de vigilància i 10 sensors de captura de matrícules instal·lades en 21 punts de control. A més de reforçar la seguretat de totes les persones que treballen en aquestes zones –habitualment més desconnectades del nucli urbà– la seua presència té un efecte dissuasiu fonamental per a reduir la incidència d’actes vandàlics i delictes. Aquests dispositius han permés frustrar robatoris en empreses i detindre in fraganti als presumptes delinqüents, en registrar la matrícula d’un vehicle que entrava i eixia a unes hores determinades i observar que els seus moviments corresponien clarament a una labor de vigilància típica de la planificació d’un colp.

Les càmeres, especialment aquelles instal·lades en les entrades i eixides de la ciutat, van anar també molt efectives durant l’aplicació de les mesures restrictives per a combatre la Covid-19. En les setmanes en les quals es va decretar el tancament perimetral de la ciutat, es van emprar les dades recaptades per a una gestió més eficaç dels efectius policials. “Ens van permetre saber a quines hores hi havia més o menys trànsit de vehicles i quins eren els punts més adequats per a instal·lar els controls”, explica el regidor, qui subratlla a més com es va poder constatar a través de les imatges obtingudes la reducció efectiva de les entrades i eixides de vehicles durant aquest tancament perimetral.

Càmeres Covid
També durant la pandèmia es van adquirir dispositius que es van instal·lar en diferents punts i edificis municipals de la ciutat. Encara que se les coneix com a “càmeres Covid”, la veritat és que la seua adquisició estava ja prevista dins del programa Smart City i de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) que cofinança la Unió Europea. De fet, els 155.921 euros que va costar implantar aquestes 160 càmeres han sigut sufragats al 50% a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Aquests dispositius no reconeixen a les persones, sinó que permeten comptabilitzar-les i detectar increments de temperatura corporal, enviant alarmes quan se sobrepassen els aforaments o es detecten registres irregulars.

No obstant això, les seues funcions van molt més allà i una desena d’elles s’empren actualment per a regular la conversió en zona de vianants del Centre, ja que poden llegir les matrícules dels vehicles, distingint les d’aquells residents amb entrades autoritzades als seus aparcaments o als comerciants i treballadors amb permisos.

Advertisements

Send this to a friend