Augmenten els casos d’abús de les noves tecnologies en menors

Després del confinament s'ha detectat també un major temps d'exposició

Augmenten els casos d'abús de les noves tecnologies en menors
A causa del confinament s’ha produït un augment del temps d’exposició a les pantalles. | J. S. S.

La Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) d’Alcoi s’ocupa de les addiccions comportamentals, i entre elles, des de fa uns anys han incrementat els casos de menors amb addicció a les noves tecnologies, ja siga al mòbil, a internet en general, als videojocs o xarxes socials, i d’altra banda, a les apostes esportives.

La coordinadora de la UPCCA d’Alcoi, Alicia Ureña, indica que s’ha detectat un augment dels menors que arriben a aquesta unitat per un abús o mal ús de les noves tecnologies després del confinament, així com del temps d’exposició a les pantalles. “També han començat a arribar casos de menors sancionats per consum d’alcohol en la via pública”, alguna cosa que no havia succeït prèviament a la pandèmia, segons apunta Ureña, qui afig que en el cas dels videojocs, un camp fins ara masculí, –igual que en les apostes esportives– però que s’està redirigint cap al públic femení.

Respecte a les xarxes socials, la UPCCA apunta que en 6é de Primària i 1r ESO, “l’aplicació regna és Tik Tok, i no sols amb els balls, si no amb reptes nocius per als usuaris o per a fer ciberbullyng”. A partir de 2n ESO, Instagram es manté com la principal xarxa social.

L’educadora social de la UPCCA d’Alcoi, Alicia Becerro, apunta que “hem de conviure amb les noves tecnologies” però en el cas del seu ús per part dels menors “és necessari un control parental”. Afig que, “quan en els centres educatius preguntem sobre si saben el temps recomanat d’ús de les pantalles, ens diuen que sí. Se saben la teoria però no ho apliquen a la pràctica”. Vedell afig que “els pares són un reflex per als fills, si veuen que ells usen les noves tecnologies, també voldran fer-ho”.

Per això, tant Ureña com Becerro insisteixen que és molt important que hi haja una consciència per part dels pares, i que en aquest sentit, des de la UPCCA tenen l’objectiu de fer una escola de famílies en la qual tractar aquests assumptes.

En aquesta línia, des de la UPCCA d’Alcoi es duen a terme nombrosos programes sobre les noves tecnologies, i que en alguns d’ells, “els professors ens demanen que es facen en cursos inferiors”, la qual cosa indica que s’està produint un inici en les noves tecnologies en edats més primerenques. Entre ells, específics sobre les noves tecnologies i internet, sobre el mòbil, o sobre les repercussions de les addiccions en el nostre cervell, en el qual col·labora una neurocientífica. També estan preparant un programa concret sobre la prevenció del joc patològic en apostes.

Advertisements

Send this to a friend