Exposició del ‘making-off’ de la portada de la Revista de Festes

El MAF alberga una mostra del procés creatiu de l'obra de l'escultora alcoiana Nuria Fuster

Exposició del ‘making-off’ de la portada de la Revista de Festes
La mostra està exposada a la sala Fernando Cabrera del MAF | Xavi Terol

Fa unes setmanes es van presentar en el Teatre Calderón les dues revistes de Festes, la tradicional i la científica. L’autora de la portada de la primera d’elles és l’escultora alcoiana Nuria Fuster, que resideix des de fa 9 anys a Berlín. Fuster porta quasi dues dècades, en concret, 18 anys dedicant-se a aquest treball professionalment, en el qual els objectes cobren gran importància.

Després de l’encàrrec, que li va arribar de la mà de l’assessora artística de la Associació de Sant Jordi (ASJ), Mónica Jover, l’artista alcoiana va començar un procés creatiu que ara s’exposa en el Museu Alcoià de la Festa (ASJ) i que es pot visitar.

El ‘making-off’ de la portada en la qual tres objectes molt diferents i amb l’al·legoria com a fonament, són els protagonistes, està explicat mitjançant una sèrie de pòsters fotogràfics en els quals es descriu al detall i amb textos com a suport, com l’autora idea i materialitza la portada. Aquesta exposició es pot visitar a la sala Fernando Cabrera del MAF de dimarts a dissabte, en horari de 10 a 14 hores i de 16 a 19 hores, i també els diumenges i festius d’11 a 14 hores.

La mostra compta amb un vídeo conformat per testimoniatges de la mateixa Nuria Fuster, a través del que li la pot conéixer millor. L’autora va deixar clar en la presentació de les revistes, a través d’un vídeo, que el seu “treball investiga la part material de la realitat” i que “l’objecte té un pes important en el meu treball”. D’ací, que haja deixat empremta d’aqueixa afirmació en la portada de festes d’enguany, que a més serà recordada per comptar un 2020 en el qual no va haver-hi Moros i Cristians a causa de la Covid-19, una pandèmia que, no obstant això, no va poder acabar amb el sentiment fester, la il·lusió i l’esperança que les festes tornen.

Fuster relata que li “interessava que la portada tinguera aqueix pes elegant, clàssic…perquè al final la festa no deixa de ser una cosa que ve de la tradició, que va generant aqueix diàleg de voler innovar però també el pes del que ja ha passat, del llegat que hi ha”.

A través de la mostra del MAF es repassa el procés de creació d’una portada en la qual un trípode “està vinculat amb la cadira” per a veure les Entrades “com el dispositiu d’observació”; respecte a la tela, l’autora assenyala que “és de les coses que més em fascinen de la festa. El tèxtil és una cosa que també hem desenvolupat, fabricat i tenim molta cultura industrial d’això a Alcoi”; i finalment, a l’escultora alcoiana li “va semblar molt curiós com un objecte que no té res a veure, aparentment, amb la festa, es vincula” i representa un turbant àrab.

Advertisements

Send this to a friend