Gens alcoians a l’Everest
Adriana Brownlee pot batre un rècord mundial de precocitat
Des de fa uns mesos les xarxes socials especialitzades en muntanyisme caminen revolucionades per la història de precocitat que una jove anglesa de tot just 20 anys disposada a trencar barreres d’ascensió de la muntanya més mítica del món: l’Everest i els seus 8.849 metres, escenari de diverses de les històries més fascinants de l’alpinisme mundial.
El seu nom és Adriana Brownlee, que aquesta setmana iniciava el període d’aclimatació després d’ascendir fins al campament base, situat a 4.910 metres d’altitud. L’intent d’aquesta londinenca ficada de ple en aqueixa carrera per consagrar-se com una de les grans alpinistes del món, capaç d’aconseguir alguna cosa que ningú l’aconseguit a la seua edat, no passaria de la mera anècdota si per aqueix atlètic cos, esculpit a consciència des que era una xiqueta per a aconseguir amb èxit els cims més increïbles del món, hi hagueren gens alcoians.
Adriana, Adri com la nombra afectuosament la seua mare, és filla d’una alcoiana que fa vint-i-dos anys, allà per 1999, va decidir escapar de la rutina i completar la seua formació a Londres. El que al principi anava a ser una estada de sis mesos, després es va transformar en un any i ja són més de dues dècades en la capital anglesa, on té fixada la seua residència. Allí va conéixer qui més tard es va convertir en el seu marit i en aqueixa ciutat va nàixer fa vint anys la jove alpinista.
Eva Piñón, de 47 anys, que és el nom de la seua mare, mai va oblidar Alcoi i des de ben xicoteta va intentar transmetre-li la seua passió per la nostra ciutat. “Adriana ha sigut i és part d’Alcoi des que va nàixer, molt lligada a les festes i a tot el que embolica la ciutat. Per part meua, malgrat els anys que porte fora, no hi ha més alcoiana que jo”, es reafirma amb un cert to d’alegria.
La seua filla, Adri Brownlee, va formar part de la primera ascensió que va haver-hi el passat hivern al mític K2, encara que ella no va fer cim, només com a part de la seua preparació a l’Everest i convidada per Nims, sobrenom amb el qual es coneix al reconegut alpinista nepalés Nirmal Purja, nomenat per la reina Isabel II membre de l’Ordre de l’Imperi Britànic. La jove londinenca va acudir com a part de l’equip nepalés First Winter K2 Ascent i l’expedició es va prolongar durant dos mesos. Per a ella va suposar experimentar un nivell d’aventura i aprenentatge completament nou. Va tindre l’oportunitat d’experimentar temperatures fredes inimaginables, allaus, dits congelats i la dura realitat de veure la mort en muntanya.
En els seus plans es troba l’ascensió al mateix temps de dues huit mil, l’Everest i el Lhotse, la quarta muntanya més alta de la terra, uns metres per davall de l’Everest, formant part de l’equip Elit Exped. La primera part de l’expedició ha sigut completada amb èxit després d’aconseguir aquesta mateixa setmana el campament base, com a aclimatació a l’altura i la dura experiència d’aconseguir aquests dos cims en les pròximes sis setmanes.
Va ser el seu pare i marit d’Eva qui la va introduir en el món del muntanyisme a una edat molt primerenca, quan a penes comptava amb 9 anys. Prompte es va convertir en l’alpinista més jove del Regne Unit a ascendir tres pics en menys de 24 hores, un desafiament que molts adults tindrien serioses dificultats a realitzar. En 2017, va començar a experimentar l’altitud i de nou acompanyada del seu pare, va escalar la muntanya Elbrus (5.642 m), el Kilimanjaro (4.809 m) i l’Aconcagua (6.962 m), els tres abans de complir els 18 anys.
AJUDA A ESTUDIANTS
Després va provar en l’escalada més tècnica, culminant el Matterhorn (4.478 m) i el Mont Blanc (4.809 m) en dos dies i mig. Els seus assoliments esportius comencen a no passar desapercebuts i és requerida a transmetre les seues experiències a altres joves perquè les seues aventures servisquen d’inspiració. Adri Brownlee és ambaixadora de diverses associacions, entre elles BRIT Ambassador, que és una associació britànica de exdeportistEs olímpics i personatges esportius de gran renom al país, que es dedica a fer xarrades en col·legis i universitats del Regne Unit per a animar als estudiants a la pràctica esportiva i millorar la seua salut mental i física.
També va participar en Kàtmandu en un programa d’ajuda a xiquetes òrfenes per a manar-les a col·legis i ser formades com a ‘xerpes’, un món restringit als homes en el bressol de l’alpinisme mundial.
També està vinculada a una marca de roba vegana italiana i una altra de productes d’alimentació per a esports de resistència. “Si tot va bé i torna sana i estàlvia”, prega la seua mare, el seu pròxim projecte, pendent ara mateix de trobar patrocinador, serà l’ascensió aquest estiu –ara sí– del mític K2 (8.611 m) i del Broad Peak, un altre huit mil, la dotzena muntanya més alta del món amb els seus 8.051 metres, convertint-se en cas de fer cim en la dona més jove a escalar tots dos cims.