Un investigador de la UPV aconsegueix plàstic a partir de la pell de la taronja
Amb aquest projecte Luis J. Quiles ha rebut la millor puntuació en la seua beca postdoctoral
Luis Jesús Quiles ha aconseguit la millor puntuació de la Universitat Politècnica de València (UPV) en la seua beca postdoctoral. La seua investigació se centra en la cerca i el desenvolupament de nous materials polimèrics, que siguen altament eficients, a partir de residus com la pell de taronja, la corfa d’ametla, etc. Bàsicament, es tracta de residus agroalimentaris provinents de la Comunitat Valenciana per a tractar d’incorporar additius i càrregues en els polímers. L’investigador del Campus d’Alcoi de la UPV busca, segons les seues pròpies paraules, “la màxima eficiència ambiental”.
La investigació té com a aplicacions pràctiques el ‘embalatge’ de qualsevol tipus, ja siga per a un ús alimentari, transport de mercaderies, etc. Quiles reconeix que “actualment hi ha una gran problemàtica amb els residus que estan generant els plàstics d’un sol ús, com el paper ‘film’. Tots aquests elements estan generant grans ‘icebergs’ de plàstics en la mar o en la superfície terrestre”.
Un altre dels principals objectius de la investigació és aconseguir que aquests plàstics, que no provenen del petroli, es *biodegraden al més prompte possible perquè l’afecció en el medi ambient siga menor. Luis Jesús Quiles posa un exemple: “Si llancem a la mar o al sòl un envàs de polipropilè o polietilé, pot tardar entre 50 i 150 anys com a mínim a degradar-se. Un dels objectius de la investigació és aconseguir nous materials capaços de degradar-se entre 1 mes i 2 anys”. Amb aquesta ràpida degradació dels nous materials que Quiles investiga, es convertirien en part del medi ambient sense afectar de manera directa en l’ecosistema.
Aquesta investigació li ha permés a Luis Jesús Quiles obtindre la millor puntuació per a aconseguir una beca postdoctoral de la UPV. A nivell personal aquesta beca “és un gran empenyiment per a la meua carrera investigadora”, assegura, al mateix temps que la seua investigació sobre nous materials té “una línia prometedora per al futur en què viurem”, remarca.