Bars i botigues amb l’aigua al coll

El comerç tradicional afronta les noves restriccions en plenes rebaixes i després d'una caiguda de vendes del 40%, segons ACECA

Bars i botigues amb l'aigua al coll
Els únics establiments autoritzats a obrir les seues portes són els que serveixen menjar a domicili o compten amb l’opció del take away | Xavi Terol

L’anunci del tancament perimetral d’Alcoi i les noves restriccions imposades per la Generalitat Valenciana, han caigut com un pitxer d’aigua freda entre els sectors més afectats, com són l’hostaleria i el comerç minorista, que després d’una campanya de Nadal anòmal que no ha vingut a compensar les pèrdues d’un any difícil, veuen com aquest nou escenari –que es mantindrà com a mínim durant dues setmanes– els deixa a la majoria en una situació complicada, comportant en molts casos l’acomiadament de treballadors, quan no abocant-los al tancament definitiu dels seus negocis.

“Sempre paga els plats trencats l’hostaleria, quan la culpa no és d’ells”, assenyala María José Francés, presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Eixample, qui reconeix que el tancament total de l’hostaleria “ens repercuteix també i perjudica directament el comerç”, assenyala, al mateix temps que demana “sentit comú” a la ciutadania per a “que siga conscient del que està passant, si no posem de la nostra part difícilment eixirem d’aquesta i el comerç està molt tocat ja”, adverteix.

El mateix opina Mónica Herreros, membre de la Federació Alcoi Comercial, que reconeix que “la campanya nadalenca no ha sigut bona i faltava això per a rematar-la”, en referència a les noves limitacions fixades pel govern autonòmic. “Ja no es pot suportar més aquesta situació”, es queixa, “al final tot és una cadena, comerç, hostaleria, el consumidor… Estem farts però és el que hi ha, ara depén del fet que la gent es comporte”, remarca.

L’HOSTALERIA DEMANA AUXILI
“Estem molt desanimats”, assegura Ximo Bellver, representant de l’associació Turisme Alacant Interior i empresari hostaler. “Entenem que ha de prevaldre la salut, però si no se’ns ajuda, l’agonia que portem darrere és molt llarga”, destaca, alhora que es mostra molt pessimista davant unes perspectives de futur immediat que tampoc pinten bé. “No sé qui podrà sobreviure a això”, declara.

L’hostaler, que ha hagut de tirar el tancament al seu restaurant i cenyir-se al servei de menjar per a portar, relata l’agonia del sector: “Venim de mesos molt durs després del confinament de març, i d’unes setmanes on les celebracions han sigut escasses per la situació sanitària, ara, els pagaments són els mateixos, ens ofeguen els impostos, i jo he de limitar-me a treballar amb un servei a domicili que, en el meu cas, depén de grans plataformes que s’emporten el 40% del tiquet de la comanda”, denúncia. Encara així, “més val això que res, però no compensa”, reconeix.

A més, una vegada s’alce el tancament perimetral d’Alcoi, “tenim només fins a les cinc de la vesprada per a facturar, ens deixen sense els sopars, és un ròssec”, lamenta Bellver, qui com molts companys d’ofici ha tornat al prec de principis de la pandèmia: “Només demane que passe prompte tot”.

L’empresari incideix en què “el pes de l’hostaleria és molt gran a Alcoi” i en aquest sentit, explica que són molts els negocis i pimes de la comarca que depenen de donar servei als establiments hostalers. “Jo, per exemple, tinc al voltant de 30 proveïdors i ara molts estan parats per culpa d’això”, comenta. Per això, Bellver afirma que “sense ajudes no sé si aguantarem molt més temps”. Unes ajudes al sector que s’han compromés a facilitar des dels governs autonòmic i local, i que des de l’associació Turisme Alacant Interior han sol·licitat a l’Ajuntament. No obstant això, “ho sent però ja no confie, estic molt negatiu, però és el que ens toca viure”, conclou.

Igual de desesperançada es mostra Cintia Culiáñez, empresària hostalera. “Estem molt tocats, portem aguantant molt com si tinguérem la culpa nosaltres, quan la realitat és que en un restaurant véns a taula posada, amb totes les mesures de seguretat, un cambrer que et serveix i tens la garantia que és negatiu… tot aquest control es passa per alt en l’àmbit privat i després som nosaltres els que paguem les conseqüències”, protesta Culiáñez, qui considera que “han ofegat al sector”. I adverteix: “Hi haurà qui no puga reflotar el negoci, i això es porta darrere a molts treballadors, a proveïdors… Així que no sé si molts ho podran suportar”.

COINCIDÈNCIA AMB REBAIXES
Altra de les circumstàncies que des del sector del comerç coincideixen a assenyalar com un factor que repercutirà negativament, és la coincidència de les noves restriccions amb l’inici de la campanya de rebaixes. Rafa Pérez, president de ACECA, recorda que Alcoi rep compradors de la comarca que ara, durant dues setmanes almenys, “no podran vindre a les nostres botigues”. I això, després d’un temps de compres nadalenques que enguany ha sigut “completament atípic”. Segons el representant comercial, “Alcoi ha demostrat que continua sent dels Reis, més que de Papà Noel, encara així, les xifres no són bones, amb un descens de les vendes del 40%”, informa Pérez, per a qui són dades “dramàtiques” però, no obstant això, “pensàvem que anaven a ser pitjors”.

Finalment, el gerent del Centre Comercial Alzamora, Jorge Valcárcel, vaticina que la incidència de les noves mesures i el tancament d’Alcoi serà major en donar-se en període de rebaixes.

Advertisements

Send this to a friend