L’Ajuntament fa el primer pas per a crear l’empresa pública
També s'ha aprovat una moció per a l'adhesió al codi ètic de la Generalitat i la constitució d'una taula de garantia alimentària
L’Ajuntament d’Alcoi ha donat aquest dilluns el primer pas per a la creació de l’empresa pública amb l’acord plenari que permetrà iniciar el procés formal de cara a la seua constitució. Aquest tràmit, que ha tirat avant amb els vots en contra de Vox i PP, suposa donar llum verda a la posada en funcionament de la comissió prèvia, que ha de guiar aquest procés que culminarà amb la constitució d’una societat de capital municipal. L’objectiu últim és el de crear una empresa destinada a la gestió de determinats serveis municipals.
La regidora d’Hisenda, Vanessa Moltó, ha explicat que els serveis que puguen ser gestionats a través l’empresa pública hauran de complir dos requisits: d’una banda, que resulten més eficients des del punt de vista econòmic i, per l’altre, es busca que redunde en una millora d’aquests serveis de cara a la ciutadania.
A l’hora de justificar el seu vot en contra, des del PP han argumentat que «el primer que hauríem de tindre sobre la taula és un informe del departament econòmic de l’Ajuntament sobre si la situació financera del consistori permet crear una empresa pública, sobre si és legalment possible constituir-la. I també el resultat per escrit de la consulta al Ministeri sobre aquest assumpte», assenyalava Quique Ruiz. Sobre aquest tema, Vanessa Moltó ha assegurat que l’Ajuntament «reuneix les condicions per a apostar per una empresa pública», alguna cosa que segons remarcava, es troba avalat pel departament jurídic municipal.
No obstant això, per part del PP denuncien que fa tres anys ja es va intentar crear aquesta empresa pública i unes setmanes després es va anunciar que «no era possible fer-ho per la situació econòmica de l’Ajuntament, que incomplia els requisits fixats pel Ministeri d’Hisenda. Amb el mateix rigor que aleshores ens diuen ara que, en plena crisi, sí que es donen les condicions per a poder crear una societat pública municipal. El que no era possible fa tres anys per restriccions econòmiques sí que ho pot ser ara, en plena pandèmia. Davant aquesta situació entenc els dubtes que manifesten els serveis econòmics de l’Ajuntament davant la possibilitat que puga tirar avant amb aquesta iniciativa», incideix.
Mentrestant, la regidora d’Hisenda veu en les consideracions dels populars una «excusa» per a no donar suport a l’acord de la resta de forces polítiques, alhora que posa l’accent que, primer, «fins ara no ens estava permés per la regla de la despesa» i, en segon lloc, recorda que aquest tràmit únicament implica comprometre’s a crear la comissió que permeta la creació de l’empresa pública, que «ja es veurà per a quins serveis és viable», destaca.
Pel seu costat, Ruiz recorda que «la supressió de regles fiscals» cerca que els ajuntaments «puguen gastar els seus romanents per a fer front a despeses provocades per la Covid i contribuir així en la recuperació econòmica i social d’Espanya. En primer lloc, l’Ajuntament d’Alcoi no pot gastar el seu romanent perquè té números rojos, mig milió d’euros en concret. I en segon lloc, sembla molt aventurat pensar que una decisió que busca millorar la situació econòmica dels ajuntaments permeta generar nous organismes que acaben per a sobredimensionar el sector públic local i que el que és clar és que no són una via per a superar l’actual crisi», conclou el portaveu popular.
En un altre ordre de coses, el Ple celebrat aquest dilluns de manera telemàtica també ha donat la seua aprovació a una moció de Guanyar per a l’adhesió al codi ètic de la Generalitat, amb l’abstenció de Vox; així com una moció proposada per aquests últims perquè el TEA siga reconegut com a discapacitat i d’aquesta forma, facilitar l’accés al mercat laboral de les persones afectades. Aquesta moció va comptar amb l’abstenció de Guanyar i els vots en contra de Compromís i Podem, en considerar que la proposta és «un intent de rentada d’imatge» de Vox, en paraules de Màrius Ivorra, portaveu de la formació valencianista.
També va tirar avant, convertida en declaració institucional, una moció del PP per a la constitució d’una taula de garantia alimentària a la ciutat, de cara a coordinar l’actuació en aquesta matèria d’entitats com Creu Roja, Càritas o Ashproal. La finalitat és «aconseguir un repartiment just» a les famílies amb necessitats alimentàries i així «arribar al major nombre de persones possible», afirma la regidora popular Amalia Payá.