La Generalitat sanciona a Domus Vi Alcoi per falta de personal abans de la pandèmia
Els familiars veuen insuficient la multa de 40.000 euros imposada al geriàtric
La residència geriàtrica Domus Vi Alcoi torna a estar en el punt de mira després de conéixer-se la sanció de 40.000 euros que la Generalitat, a través de la conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, ha imposat a aquest centre i al seu titular Quavitae Serveis Assistencials, S.A.O. En la resolució a la qual ha tingut accés aquest periòdic, es detalla que la sanció es deu a “no disposar del personal establit per la normativa reguladora de cada servei, tant en la dedicació com en la qualificació professional exigida i necessària per a l’exercici de les seues funcions”, per la qual cosa s’incompleix “la ràtio de personal en les categories professionals detallades” en el dictamen.
En l’expedient s’afirma que la falta de personal per la qual s’ha procedit a sancionar el centre “ja es va detectar en la visita d’inspecció de juny de 2019” en el cas de la “falta d’hores de dedicació de metge”, mentre que “la falta d’hores de Tasoc, es reitera en les tres últimes visites realitzades al centre (setembre 2018, juny 2019 i novembre 2019)”.
Concorde a aquestes dades, la sanció en qüestió s’imposa per esdeveniments previs al brot de Covid que es va donar en la primera ona en Domus Vi Alcoi i que es va saldar amb la defunció de 73 residents del geriàtric situat al carrer Oliver.
Aquesta infracció “s’imposa en un grau mitjà” i cap recurs per part del centre geriàtric. A més, amb aquesta sanció es desestima d’alguna manera les peticions que s’havien realitzat des de la titularitat de Domus Vi Alcoi, entre les quals es troba rebaixar la quantia de la sanció econòmica “al seu grau mínim (10.001 euros)” i també que es procedira a l’arxiu d’aquests fets. Des del centre s’al·legava per a això que “es va procedir a ampliar les jornades laborals del personal” i que “en cap moment s’ha posat en perill la salut dels residents”, entre altres afirmacions.
La falta de personal contemplada en imposar la sanció econòmica està qualificada com a “infracció greu” en la resolució, i els 40.000 euros són la meitat de la multa màxima que podria imposar-se en aquests casos.
VALORACIÓ DELS FAMILIARS
Després de conéixer-se aquesta sanció, l’Associació i Plataforma de familiars en les residències de Domus Vi a Alcoi i a Cocentaina ha detallat la seua valoració a través d’un comunicat, en el qual asseguren que “per a nosaltres la llosa de la mort de tantes persones és massa pesada com perquè una sanció servisca de consol i per això continuem demanant a les administracions que es personen en una investigació per a esclarir la tragèdia ocorreguda a la nostra ciutat”. Els familiars insisteixen que “els problemes en la residència han sigut fruit de la gestió i l’incompliment de les ràtios i MAI hem discutit la labor dels treballadors dels quals reconeixem el seu esplèndid treball” i afigen que “no podem evitar pensar que la tragèdia podria haver-se evitat o almenys atenuat si des de Domus Vi s’haguera comptat amb els recursos materials i humans adequats”.
D’altra banda, l’Associació i Plataforma qüestionen ara, que si aquesta sanció fa referència a un període comprés entre 2018 i 2019, quan es va detectar eixa falta de personal, per què “en comissions informatives celebrades al desembre de 2019 a l’Ajuntament d’Alcoi i responent a preguntes dels portaveus sobre el funcionament de Domus Vi, la regidor de polítiques inclusives va dir que segons Conselleria, tot està bé”, així com “per què el 4 de febrer de 2020, reunits amb el Director General d’Infraestructures de la Conselleria de Polítiques Inclusives, no se’ns informa de tals incompliments”.
Els familiars expliquen que “un dels pocs aspectes positius de la sanció, és que deixa al descobert la falta d’escrúpols i el cinisme de Josefina Pérez, Directora Assistencial a nivell nacional de Domus Vi” fent referència a les declaracions que va fer Pérez en una roda de premsa a l’octubre sobre que a Alcoi “sempre s’ha complit amb les ràtios”.