L’arqueologia industrial d’Alcoi en una nova publicació

Editada per la universitat de Navarra és considerada una biografia professional de Gilberto Olcina

presentacion libro gilberto
Gilberto Olcina, en la presentació d’un dels seus llibres | Arxiu

EUNSA, l’editorial de la Universitat de Navarra, acaba de publicar un catàleg de 220 pàgines que reuneix una bona part de les investigacions de l’enginyer alcoià Gilberto Olcina sobre l’arqueologia industrial d’Alcoi i els edificis més singulars del nucli urbà de la ciutat.

El catàleg inclou, a més, una relació de projectes redactats pel mateix enginyer, antic alumne de la Universitat de Navarra, en el que podria considerar-se una biografia professional d’aquest. Aquesta publicació trau a la llum una selecció del material que Gilberto Olcina conserva en els arxius del seu estudi, classificant-lo per matèries, comentat i il·lustrat amb abundant material gràfic: plans, fotos, gravats, etcètera.

El catàleg consta de tres parts, en la primera d’elles es mostra una selecció dels projectes d’enginyeria redactats en l’estudi citat, en el període 1976-2020, entre els quals destaquen els projectes d’aplicació d’ordinadors en el control de màquines, realitzats l’any 1976 per a la signatura Foradia, el projecte de construcció dels edificis industrials de l’empresa Agloma, el projecte semifinalista en el concurs públic per a la construcció del Centre Comercial Alzamora, el de la instal·lació, en els accessos principals de la ciutat, de dues estacions de servei per a l’empresa Total (hui Galp), el mercat municipal de l’Orxa, la pista d’aeromodelisme d’Alcocer de Planes i el pavelló del poliesportiu de Monòver.

En el capítol d’Arqueologia Industrial destaquen: El Molino del Romá, La Màquina de la Beniata, l’Edifici de Els Pascualets, La Cotonera de Algezares, aquests en la conca del riu Barchell (Riquer), diversos edificis industrials de la Conca del Molinar, com Els Molins de Ferro, el Molino de Botella, el Molino de José Vicente Albors, la Màquina de Raduán, l’Edifici dels Arbres i els Molins dels Cinc Queixals. De la conca del riu Serpis figura la Fàbrica de Santiago Blanes Sant. Capítol a part mereixen els antics edificis industrials de xicotet format, com el Transformador de la Fàbrica dels Doménech o les Sales de Motors de la Fàbrica de Els Pascualets, entre altres.

En l’apartat d’edificis singulars, industrials i comercials del nucli urbà d’Alcoi figuren, entre altres, el del a Fàbrica de Llançadores de Francisco Seguí (Tanatori de Sant Vicent), l’antic Banc d’Espanya, l’antic Mont de Pietat, les fàbriques de Ferrándiz i Carbonell i el de l’antiga Papereres Reunides.
El catàleg pot adquirir-se en la web de EUNSA , en Amazon, en llibreries especialitzades i també està disponible en llibreries de la ciutat.

Advertisements

Send this to a friend