Els centres s’adapten per a una tornada al col·le marcada per la Covid
Grups ‘bambolla’, distància i desinfecció per a garantir la docència presencial
L’anomenada nova normalitat obliga als centres educatius d’Infantil i Primària dependents de Conselleria, tant públics com concertats, a adoptar una sèrie de mesures que ajuden a minimitzar riscos de cara a l’inici del nou curs escolar, el pròxim 7 de setembre. Un retorn a les aules que marcat per l’actual crisi sanitària plena d’incertesa tant a les famílies com als propis col·legis, que s’afanyen aquestes setmanes prèvies per a extremar les mesures de prevenció.
“L’inici de curs es presenta aquest any complicat pel nou, però s’està treballant amb molta antelació per a garantir la seguretat de tots, evitar al màxim el contacte i els espais d’aglomeració”, explica David Salinas, director del col·legi Horta Major d’Alcoi, qui incideix en què als centres públics com el seu se’ls ha remés des de Conselleria el pla de contingència que estableix els protocols de prevenció necessaris.
Entre les mesures que imposa es troben: entrades i eixides escalonades, adaptació de patis i horaris per al seu ús si fóra necessari, WCs únics per cada grup-aula, papereres amb tapa dempeus, aules d’un sol ús fins a la desinfecció, control dels fluxos de circulació per l’interior del centre, ús obligatori de màscara en els desplaçaments, mampares en zones d’administració i fonts inoperatives, entre moltes altres indicacions. Mateixes instruccions que estan havent d’acatar els col·legis concertats, sempre en la mesura de les seues possibilitats segons les seues dimensions.
És el cas del col·legi Carmelites, el director del qual, Jaume Puchades, remarca que estan havent de fer vertaders esforços per a reorganitzar l’espai disponible. A més, incideix en què el projecte educatiu del centre es basa molt en “la mescla de grups, el treball en equip i la proximitat” entre l’alumnat, alguna cosa que aquest curs no podrà fer-se, almenys de moment i mentre dure l’amenaça del coronavirus.
Carmelites avançarà enguany les reunions d’inici de curs amb els pares, conscients de la “preocupació” de molts, alhora que anuncia un pla de “acollida soci-emocional” dels alumnes les primeres setmanes i després dels mesos de confinament, com també un programa de formació per al professorat “per si tornara a passar”, així com tallers de digitalització per a les famílies perquè “durant la crisi hem advertit una bretxa important”.
Pla de contingència
El pla de contingencia elaborat per la Conselleria d’Educació tenia com a objectiu evitar coste el que coste la docència a distància, o almenys de la forma en què s’ha fet durant l’estat d’alarma. Per això, de cara a garantir l’ensenyament a l’aula la Generalitat ha establit una sèrie de mesures dividint a l’alumnat en dos blocs segons edat: d’una banda Infantil i primer cicle de Primària (1r i 2n curs) i, per l’altre, de 3r fins a 6é (segon i tercer cicle de Primària). Per als primers s’imposa el sistema dels grups de convivència estable –els coneguts com a grups ‘bambolla’– que tindran un màxim de 20 alumnes i que comptaran amb un tutor o tutora com a única persona que, amb caràcter general, es relacionarà amb ells. Per a la resta fins a 6é de Primària, els alumnes hauran de situar-se de manera que es respecte la distància mínima interpersonal de 1,5 metres, al mateix temps que podran ser atesos per mestres especialistes externs.
La distància social, no obstant això, haurà de regir el funcionament dels centres en general, d’ací la necessitat d’escalonar les entrades i les eixides, com també imposar horaris per a la utilització d’espais comuns, com el gimnàs, patis o aules polivalents, que seran d’un sol ús fins que hagen pogut ser desinfectats.
I la mateixa precaució a l’hora de posar en funcionament el servei de menjador, que comptarà amb la seua pròpia normativa adaptada a l’actual situació, a més de reforçar el personal cuidador, com també la Generalitat ha dotat de més professorat als centres educatius.