“Por” en l’hostaleria i el comerç davant possibles rebrots

En les últimes setmanes el mapa d’Espanya s’observa des de les perspectiva dels rebrots de coronavirus, els quals, estan obligant en uns certs llocs i comunitats autònomes a implantar l’ús obligatori de la mascareta per a intentar frenar els contagis, com és el cas de la Comunitat Valenciana. De moment, a Alcoi i en les localitats pròximes no s’ha produït cap rebrot rellevant encara que les dades de la conselleria de Sanitat reflecteixen que en l’última setmana s’han detectat tres casos de Covid-19 a Alcoi, els únics actius de tot el departament.

Cal apuntar que en la primera quinzena del mes de juliol no es va produir cap cas del nou coronavirus en la zona, però després de les últimes actualitzacions de les dades, es mostren eixos tres casos actius. Quant a xifres, a Alcoi es manté el número de morts en 81, el mateix que fa nombroses setmanes, mentre que en el departament de Salut d’Alcoi la dada de defuncions pel nou coronavirus és de 116 i un total de 397 casos detectats des que va començar la pandèmia.

Els possibles rebrots han fet saltar de nou les alarmes i tindre més presents les precaucions respecte a setmanes arrere. En aquest sentit, i tenint en compte que la situació econòmica dels sectors de l’hostaleria i el comerç no és positiva, i molt menys pròspera que fa alguns mesos quan la pandèmia va arribar a Espanya, un possible rebrot que comportara anar cap endarrere en la nova normalitat podria afectar molt a l’economia en general.

“Hi ha molta incertesa. Ja hem passat un tancament i estem amb l’aigua al coll. Si tornara a passar no crec que poguera tornar a obrir, i com jo crec que hi haurà més comerços”. Aquestes són les paraules de la propietària de la botiga Coba Complements, Andrea Coderch.

Per part seua, l’amo del restaurant Sant Francesc 52, David Sandín, reconeix que el tema dels rebrots “és preocupant” i que existeix incertesa de les mesures que es pogueren donar si a Alcoi hi haguera algun rebrot, i posa d’exemple el tancament de locals a Gandia. “En cas de rebrot es podria tornar a limitar l’aforament, això seria tornar arrere. No sé com serà el futur”, detalla.

En el seu cas, Sandín explica que el tema de les obres del carrer Sant Francesc se sumen als inconvenients propis de la pandèmia i comenta que “igual que ens ha tocat a nosaltres, els podria haver tocat a uns altres”, fent al·lusió al fet que les obres es pogueren haver realitzat en un altre lloc i repercutirien a altres locals.

Per part seua, la presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Eixample i propietària de la botiga Guaita, María José Francés assegura que “la planificació per a l’any s’ha perdut” i comenta que un nou confinament “podria ser mortal” per a l’economia. Francés es mostra molesta pel fet que “hi ha gent inconscient que va sense màscara. Estem parlant de morts, i posant-nos la màscara podem evitar tot això” i afig que “si ha de ser a base de multes, que multen, és l’única manera amb la qual la gent aprén”.

“Percebem que la gent torna a tindre por i nosaltres també, por al fet que hi haja un confinament i ens tornen a tancar. El primer és la salut, però d’altra banda està l’economia, i si aquesta es paralitza molts llocs estarem abocats a tancar”, comenta l’amo de la Cerveseria Quico, Ximo Bellvert.

Un altre tema a tindre en compte és la compra de material. “No he demanat roba de la temporada d’hivern perquè la inversió s’ha de fer ara i no sé si la podré vendre pels possibles rebrots que es preveuen”, comenta Coderch qui es mostra “molt dubitativa” respecte a obrir a l’agost: “és la pregunta del milió, hem tancat dos mesos però és que la gent no està per a gastar diners”.

Cabe apuntar que en la primera quincena del mes de julio no se produjo ningún caso del nuevo coronavirus en la zona, pero tras las últimas actualizaciones de los datos, se muestran esos tres casos activos. En cuanto a cifras, en Alcoy se mantiene el número de fallecidos en 81, el mismo que hace numerosas semanas, mientras que en el departamento de Salud de Alcoy el dato de defunciones por el nuevo coronavirus es de 116 y un total de 397 casos detectados desde que comenzó la pandemia.

Los posibles rebrotes han hecho saltar de nuevo las alarmas y tener más presentes las precauciones respecto a semanas atrás. En este sentido, y teniendo en cuenta que la situación económica de los sectores de la hostelería y el comercio no es positiva, y mucho menos boyante que hace algunos meses cuando la pandemia llegó a España, un posible rebrote que conllevase ir hacia atrás en la nueva normalidad podría afectar mucho a la economía en general.

“Hay mucha incertidumbre. Ya hemos pasado un cierre y estamos con el agua al cuello. Si volviera a pasar no creo que pudiera volver a abrir, y como yo creo que habrá más comercios”. Estas son las palabras de la dueña de la tienda Coba Complements, Andrea Coderch.

Por su parte, el dueño del restaurante Sant Francesc 52, David Sandín, reconoce que el tema de los rebrotes “es preocupante” y que existe incertidumbre de las medidas que se pudieran dar si en Alcoy hubiese algún rebrote, y pone de ejemplo el cierre de locales en Gandía. “En caso de rebrote se podría volver a limitar el aforo, eso sería volver atrás. No sé cómo será el futuro”, detalla.

En su caso, Sandín explica que el tema de las obras de la calle Sant Francesc se suman a los inconvenientes propios de la pandemia y comenta que “igual que nos ha tocado a nosotros, les podría haber tocado a otros”, haciendo alusión a que las obras se pudieran haber realizado en otro lugar y repercutirían a otros locales.

Por su parte, la presidenta de la Asociación de Comerciantes del Ensanche y dueña de la tienda Guaita, María José Francés asegura que “la planificación para el año se ha perdido” y comenta que un nuevo confinamiento “podría ser mortal” para la economía. Francés se muestra molesta por el hecho de que “hay gente inconsciente que va sin mascarilla. Estamos hablando de muertes, y poniéndonos la mascarilla podemos evitar todo esto” y añade que “si tiene que ser a base de multas, que multen, es la única manera con la que la gente aprende”.

“Percibimos que la gente vuelve a tener miedo y nosotros también, miedo a que haya un confinamiento y nos vuelvan a cerrar. Lo primero es la salud, pero por otro lado está la economía, y si esta se paraliza muchos sitios estaremos abocados a cerrar”, comenta el dueño de la Cervecería Quico, Ximo Bellvert.

Otro tema a tener en cuenta es la compra de material. “No he pedido ropa de la temporada de invierno porque la inversión se tiene que hacer ahora y no sé si la voy a poder vender por los posibles rebrotes que se prevén”, comenta Coderch quien se muestra “muy dubitativa” respecto a abrir en agosto: “es la pregunta del millón, hemos cerrado dos meses pero es que la gente no está para gastar dinero”.

Send this to a friend