Vigilància i conscienciació, els aliats per a evitar els incendis

Les tasques de vigilància i la conscienciació de la ciutadania són un gran aliat per a evitar incendis i controlar-los ràpidament. Per això, com cada any des de fa uns 30 estius, els voluntaris del Club d’Amics de 27 MHz – 30 Charly Alpha ja estan actius. Des del passat 21 de juny, fins al pròxim 13 de setembre, un total de 30 voluntaris realitzen torns de vigilància als Parcs Naturals de Font Roja i Mariola, en el terme municipal d’Alcoi. “Els grups estan compostos per dos voluntaris i un coordinador, tant al matí de 9 a 15h, com a la vesprada de 15 a 21h”, explica Rafa Domínguez, secretari i voluntari dins d’aquesta associació.

La funció d’aquestes persones és la d’observar zones crítiques i accessibles, però també la de vigilar conductes perjudicials per a l’entorn i detecció d’incendis forestals. Els voluntaris es mouen amb un vehicle cedit per l’ajuntament pels punts que tenen assignats i el coordinador, en el cas de no haver-hi cobertura, és l’encarregat de donar l’avís des d’un punt fix. Després d’una formació prèvia a l’inici de la campanya, en la seua seu social, aquest equip de vigilància es coordina amb altres grups organitzats de voluntaris i amb els dispositius professionals amb la finalitat de vetlar pel patrimoni natural que envolta a la ciutat. “Quan veiem un foc telefonem a emergències i comuniquem la incidència. D’ací, ells ja s’encarreguen d’enviar els efectius que faça falta” i recalca Domínguez: “Nosaltres fem una tasca de vigilància i d’avís, no parem trànsit ni apaguem focs”.

Recorden el passat estiu com un any tranquil i esperen que aquest estiu siga igual “de moment es preveuen poques alertes 3 per risc d’incendis”, explica el voluntari. Però des de l’associació demanen que les persones siguen conscients. Entre els factors de risc es troba la calor, però també “la poca conscienciació de la gent que tira fem, a més que molts que fan foc sense tindre les condicions necessàries per a fer una barbacoa, per exemple”, assenyala el secretari.

El president de l’entitat, Juan Parra, destaca la labor incansable de tots els voluntaris que participen cada any amb l’entitat i valora l’ajuda total de la Regidoria de Medi Ambient així com de la Conselleria d’Agricultura, per donar suport a aquestes iniciatives i cedir un vehicle per a realitzar aquesta labor.

Foto: Torn de voluntaris fent tasques de vigilància | Xavi Terol

Send this to a friend