ACOVIFA va atendre 63 nous casos de maltractament l’any passat

L’Associació Contra la Violència de Gènere i Familiar d’Alcoi i comarca, ACOVIFA, ha donat a conéixer el seu informe anual i són un total de 56 les dones que van ser atingudes per primera vegada l’any passat. A elles se sumen set homes, amb la qual cosa els nous casos de maltractament que van arribar a ACOVIFA en 2019 s’eleven a 63. En conjunt, entre primeres visites i seguiment de casos, l’entitat va atendre l’any passat 119 dones i 11 homes.

Recordar que ACOVIFA és una associació comarcal sense ànim de lucre, dedicada a informar i assessorar les víctimes de violència de gènere i familiar, assetjament escolar i laboral. L’associació compta amb un equip multidisciplinari i per això, ofereix assistència psicològica, social i jurídica, a més d’impartir xarrades de prevenció en centres educatius i col·laborar amb les institucions públiques locals que treballen per al mateix fi: policia, Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte (OAVD), Serveis Socials d’Atenció Primària i Sanitat.

La memòria de 2019 reflecteix que de les 119 dones ateses, un 64% (76) correspon a casos de violència de gènere, mentre que un 29% (35) acudeix per un problema de tipus familiar. L’any passat també es van registrar cinc casos de bullying escolar, i un d’assetjament laboral.

Quant a l’edat de les usuàries, el perfil majoritari respon a la franja d’edat de 40 a 50 anys tant en les víctimes de violència masclista com referent al maltractament en l’àmbit familiar (fills normalment). Respecte als usuaris homes, la meitat correspon a la mateixa franja d’edat i huit dels onze atesos en 2019 van ser casos relacionats amb un problema de violència familiar.

MITJANA DE 4 CASOS DIARIS

ACOVIFA ve prestant els seus serveis de manera voluntària des de l’any 2007, encara que l’associació no va ser constituïda formalment fins a l’any 2011, sent l’únic recurs de tipus psicosocial especialitzat en aquesta problemàtica a la comarca. Té la seua seu a Alcoi, en el Centre de Majors de la Zona Alta (carrer La Sardina).

Entre gener i desembre de 2019 el servei va realitzar un total de 613 atencions psicosocials, amb una mitjana diària de quatre casos, de dilluns a divendres, en horari de demà únicament. A elles cal sumar 1.163 atencions telefòniques, a més de serveis com l’acompanyament de les víctimes als jutjats d’Alcoi i Alacant, al costat d’activitats orientades a la prevenció de la violència i xarrades educatives a diferents col·lectius, principalment joves.

En 2019 es va atendre persones d’Alcoi, Cocentaina, Muro, Gaianes, Ibi, Onil, La Nucia i Castelló.

Foto: Xarrada impartida per ACOVIFA en un centre educatiu | Arxiu

Send this to a friend