Rodes cobra forma: 11 milions d’inversió i dos anys d’obres

El que ha sigut batejat com a projecte estrela de la present legislatura pel propi alcalde d’Alcoi, el parc tecnològic de Rodes, ha tirat a caminar finalment aquest dijous, amb la presentació del projecte guanyador del concurs d’arquitectes que es va convocar al setembre de l’any passat. La proposta guanyadora és obra de Ramón Esteve i l’estudi capitanejat per Manuel Vidal, juntament amb Isaac Montava i Carlos Sanjuan.

La regidora d’Urbanisme, Lorena Zamorano, remarcava que la proposta guanyadora compta amb la presència de dos professionals amb una dilatada trajectòria en el camp de l’arquitectura, en el cas de l’alcoià Manuel Vidal avalada per nombrosos guardons internacionals i nacionals, com el prestigiós Premi FAD; o si parlem del valencià, és considerat un dels dissenyadors amb més projecció del món i està inclòs en la llista de les cent ments més creatives que elabora la revista Forbes.

Amb tot, el mateix Ramón Esteve, en representació dels autors del complex de Rodes assenyalava en la presentació del projecte que esperen “no decebre, fins i tot superar les expectatives” i explicava que el disseny parteix de la idea de recuperar tres elements: el passat industrial de la ciutat, la seua arquitectura modernista i l’entorn natural. A més, detalla que el conjunt es divideix en tres espais diferenciats: un jardí d’accés públic; el centre tecnològic on se situarà la seu de Districte Digital, que comptarà amb oficines, espai museístic i un restaurant; al costat d’una tercera divisió de l’espai més de caràcter sociocultural i d’ús ciutadà, amb sala d’actes i centre cultural dotat de biblioteca, aula de música i el denominat ‘family lab’ de noves tecnologies dirigit a un públic familiar. La distribució d’espais es completa amb el Centre de Turisme (CdT) d’Interior, que ocupa una gran nau central entre el parc tecnològic i la zona d’ús cultural, amb accés que dóna al carrer Agres.

Quant a materials, la reconstrucció del complex se centrarà en recuperar elements patrimonials construïts en ferro, fusta i pedra, sense introduir “elements que no siguen propis”, ha assenyalat Esteve.

Per part seua, l’alcalde Toni Francés ha insistit en la idea de què es tracta del projecte “més ambiciós d’aquest govern”, apuntant que la inversió rondarà els 11 milions d’euros, cofinançats amb fons europeus.

EL MILLOR PROJECTE, DE MANUEL VIDAL I RAMÓN ESTEVE

El concurs del projecte de Rodes es va convocar a manera de certamen arquitectònic i han sigut tres les propostes guardonades d’entre un total de deu presentades, inclosa la guanyadora que signen conjuntament els estudis de Manuel Vidal i Ramón Esteve, que han rebut 12.100 euros de premi. L’edil d’Urbanisme, Lorena Zamorano, destaca la qualitat de les propostes seleccionades com a finalistes: Negrosobreazul, segon accèssit dotat amb 4.840 euros; i l’UTE formada per Territorio Aranea i El Fabricante de Espheras, que reben 7.260 euros. Els premis van ser entregats el dijous en la sala d’actes de l’IVAM CADA.

Foto: Infografia de l’aspecte exterior de Rodes.

Send this to a friend