La residència de majors del Preventori represa les visites dels familiars
Una setmana abans que el Govern decretara l’estat d’alarma, i en previsió que la llavors encara incipient situació de crisi sanitària poguera agreujar-se, la residència de majors Mariola del Preventori va decidir cancel·lar les visites de familiars en el centre, com a mesura de prevenció, i fins aquesta la setmana passada, després de tres mesos, no ha pogut reprendre l’entrada de persones alienes al geriàtric. Un hermetisme que, en opinió de la directora de la residència, Carmina Laliga, i el metge responsable d’aquesta, Jordi Santonja, ha sigut clau a l’hora de capejar la situació i mantenir el centre lliure de coronavirus.
“Per capacitat de la residència i infraestructura no podíem aïllar als residents a les seues habitacions, així que hem hagut d’organitzar-nos molt bé i mantenir un sistema de vigilància activa, i sobretot controlar molt al personal, que al més mínim indici de febre, es quedava a casa”, explica el facultatiu, qui remarca l’“esforç” i la “predisposició” dels treballadors de la residència al llarg de totes aquestes setmanes i des que va començar la pandèmia.
En total, segons la directora del centre, han sigut quatre els sanitaris que han romàs en quarantena durant dues setmanes després de presentar algun símptoma compatible amb la Covid-19, principalment febre, si bé tots els tests serològics practicats fins hui tant a residents com a personal del geriàtric, han donat negatiu. En aquest sentit, la responsable del centre es congratula i reconeix “la gran sort que hem tingut”, ja que d’haver “entrat el virus en la residència, no sabem les conseqüències, però ja hem vist la greu situació en tota Espanya”, lamenta.
I és que lògicament, situacions com l’ocorreguda en Domus VI d’Alcoi, “es viuen amb molta preocupació”, assenyalen la directora i el metge del Preventori. I afigen: “Ens podia haver tocat a nosaltres, els hem tingut molt presents tot aquest temps”. Un sofriment que han portat per dins, ja que per als residents l’important era mantenir “la normalitat més gran possible” i “molt important, seguir amb les seues rutines diàries i treballar amb ells com si res passara ací fora”, destaca el doctor Santonja, qui incideix en què per a pacients amb una deterioració cognitiva com el de la majoria dels residents del Preventori, és fonamental continuar amb la seua activitat habitual i evitar al màxim interrompre les dinàmiques de treball diàries.
Una normalitat que reprenen a poc a poc gràcies, en part, al fet que de nou i amb l’entrada en la fase 2 de la desescalada, tenen la possibilitat de contacte directe amb familiars, això sí, adoptant totes les mesures de prevenció necessàries. Per a les visites s’ha establit, en primer lloc, que han de ser amb cita prèvia, de fins a dos familiars o persones reunides per persona resident, i han d’entrar de manera individual, excepte si són convivents.
Per a evitar aglomeracions en la residència, el centre organitza un màxim de visites diàries, que es regula en trams, entre el 25% i el 10% de capacitat del centre, depenent del nombre de persones residents. Un total de 55 en el cas del Preventori.
Els familiars es prenen la temperatura en el moment d’accedir al centre i adopten les mesures d’higiene i prevenció establides per les autoritats sanitàries, en particular, el manteniment de la distància de seguretat de dos metres, la higiene de mans i l’ús de màscara. Així mateix, quan sol·liciten la cita prèvia han de contestar a un qüestionari de cara a evitar l’entrada en el centre de visites amb simptomatologia compatible amb coronavirus.
La residència Mariola compta amb l’avantatge de disposar d’espai a l’aire lliure per a realitzar les visites. A més, entre una i una altra visita el personal de neteja desinfecta les dependències conforme al que s’estableix en el protocol de seguretat.
Isabel i Verónica, dos de nou germans, es troben amb la seua mare per primera vegada després de tres mesos sense veure-la d’una altra forma que no fóra per videocàmera o “per la finestra”, confessen. La separació “l’hem portada bastant malament però pel seu bé ha hagut de ser així, i ací sabíem que estava atesa”, asseguren les filles de Francisca.
En similars termes s’expressen els fills de Joaquín i Petra, un matrimoni de quasi 90 anys cadascun que va ingressar en el centre el mes de gener passat. “Ens preguntaven a vegades quan podríem vindre, però no han sigut molt conscients del que ha succeït”, ens comenten Andrés i Agustín, que en realitat senten cert alleujament per aquesta alienació dels seus pares que els ha portat a romandre absents del drama de la pandèmia.
I és que persones com Joaquín, Petra o Francisca, representen la cara amable d’una tragèdia que s’ha acarnissat amb desenes de geriàtrics de tota Espanya, on l’impacte del coronavirus ha sigut esquinçador.
Foto: Feliç retrobament entre un matrimoni de residents i els seus dos fills | Xavi Terol