Entrada en la quarta i última fase de la desescalada
Hui arranca l’últim tram de la desescalada, el que flexibilitza una mica més les mesures i prohibicions de l’estat d’alarma, contribuint així a reactivar cada vegada més els diferents sectors de l’economia i àmbits socials, de cara a recuperar de manera gradual la vida que teníem abans del 14 de març. Coneixerem què és tot el que inclou estar en la nova fase, la fase 3, de la desescalada.
Recordar que des del Ministeri de Sanitat incideixen en què estes mesures d’alleujament habilitades no són aptes per a les persones que presenten símptomes de contagi, estiguen en aïllament domiciliari o quarantena per un diagnòstic per coronavirus o ser contacte estret.
HORARIS I DESPLAÇAMENTS
La fase 3 de la desescalada permetrà la lliure circulació entre les tres províncies de la Comunitat. D’aquesta manera, Alacant, València i Castelló es converteixen en una unitat territorial de referència. El desplaçament per la resta del territori nacional haurà d’esperar i només es podrà realitzar per motius sanitaris, laborals, de retorn al lloc de residència familiar, assistència i cura de majors, dependents o persones amb discapacitat, causa de força major o situació de necessitat.
A més, ja no hi haurà franges horàries, però es respectaran sempre les mesures de seguretat i higiene, mantenint la distància mínima de seguretat d’almenys dos metres, en grups d’un màxim de 20 persones, excepte en el cas de persones convivents.
ÀMBIT LABORAL
Sempre que siga possible, es fomentarà la continuïtat del teletreball. Les empreses podran elaborar protocols de reincorporació presencial a l’activitat, d’acord amb la normativa laboral i de prevenció de riscos laborals, que hauran d’incloure recomanacions sobre l’ús dels equips de protecció, la descripció de les mesures de seguretat a aplicar i la regulació de la volta al treball amb horari escalonat.
BARS I RESTAURANTS
Podran reobrir al públic els establiments d’hostaleria i restauració per a consum en el local, excepte discoteques i bars d’oci nocturn, sempre que no se supere el 50% del seu aforament. Es podrà consumir novament dins de bars i restaurants, les terrasses dels quals a l’aire lliure ampliaran el seu aforament al 75%. Consumir en la barra estarà permés, sempre que es garantisca una separació mínima de 2 metres.
També desapareixeran de les taules productes d’autoservei i altres utensilis similars, prioritzant els monodosis i el consum individual d’aliments.
NOCES I COMUNIONS
Les cerimònies nupcials podran realitzar-se en tota mena d’instal·lacions, ja siga en espais a l’aire lliure o tancats, sempre que no se supere el 75% del seu aforament, i en tot cas un màxim de 150 persones en espais a l’aire lliure o de 75 persones en llocs tancats.
Respecte a les comunions, el rector de Santa María d’Alcoi, José Luis Llopis, explica que el dissabte, 5 de juny, ja les van reprendre en la seua parròquia i de moment s’estan celebrant en un ambient íntim i reduït, adoptant és clar, les pertinents mesures de seguretat. No obstant això, segons Llopis, al voltant d’un 50% de les famílies han optat per ajornar la comunió a l’any que ve davant el temor que senten i pel fet de negar-se a organitzar-la en les actuals condicions.
En relació amb les noces, el rector alcoià comenta que el pròxim 11 de juliol oficiarà el primer matrimoni després de la pandèmia i explica que excepte els nuvis i persones “protagonistes” de l’enllaç, la resta d’assistents hauran d’acudir abillats amb màscara, alhora que recorda que tant l’església de Sant Jordi com la de Santa María han sigut equipades amb catifes desinfectants per al calçat i s’ofereix gel hidroalcohòlic als fidels, a més de delimitar la distància de seguretat entre assistents en els bancs de tots dos temples.
BANQUETS I CELEBRACIONS
I a compte de l’anterior, a poc a poc tornen també els banquets multitudinaris, l’aforament dels quals haurà de respectar òbviament el màxim permés pel Govern. Així, haurà d’assegurar-se el manteniment de la deguda distància física de dos metres entre les taules o agrupacions de taules, igual que la distància mínima de seguretat interpersonal.
Cintia Culiañez, gerent del saló Savoy, indica que entre juliol i octubre organitzaran els més de 50 convits, entre noces, comunions i batejos, que s’han vist obligats a ajornar des de l’inici de la crisi del coronavirus. Per a això, han hagut de fer “encaix de bolillos”, assegura, acordant noves dates amb els clients i quadrant una agenda que es presenta intensa en els pròxims quatre mesos.
“Només un 5% dels nostres clients han deixat la celebració per a l’any que ve, la resta s’han anat acoblant entre juliol i octubre i saben que haurà de fer-se sota estrictes mesures de seguretat i higiene”, remarca la responsable del saló de banquets.
COMERÇ I TURISME
En aquesta fase es procedirà a la reobertura de locals comercials detallistes al 50% amb independència de la seua superfície. També obriran les zones comunes i recreatives dels centres comercials al 40% i les botigues al 50%.
Per part seua, les zones comunes en hotels i allotjaments turístics obrin també al 50%. Mentrestant, s’amplien a 30 persones els grups per a fer activitats de turisme actiu i el guia estarà permés, en grups màxims de 20 persones, però sense audioguies ni fullets.
CULTURA
En aquest apartat es podran fer activitats en biblioteques i museus; i tots els cinemes, teatres, auditoris, circs i espais d’espectacles podran desenvolupar la seua activitat, si compten amb butaques preassignades i no superen la meitat de l’aforament autoritzat. També es podran celebrar congressos amb un límit de 80 assistents.
PISCINES PÚBLIQUES I PRIVADES
En la fase 3, les piscines i poliesportius podran usar-se al 30% del seu aforament, al mateix temps que tornen també les competicions esportives. A Alcoi, les piscines municipals de Caramanxel, Batoi i José Trenzano Alós obriran les portes el dilluns 29 de juny. Aforament, distància, higiene i desinfecció són els principis sobre els quals es treballa per a determinar les mesures a adoptar en les diferents instal·lacions i l’ús que es podrà fer d’aquestes, aspectes sobre els quals l’Ajuntament encara no ha informat la ciutadania.
Les que ja estan en ús són les piscines privades en urbanitzacions on veïns i administradors han treballat a contrarellotge per a poder obrir les instal·lacions complint la normativa vigent. Ricardo de l’Encarnació, advocat especialista en gestió de finques, explica que s’han organitzat reunions de comunitats de propietaris per a “autoregular-se” i establir “normes de comportament” a l’hora d’utilitzar les piscines i zones comunes de les urbanitzacions.
En aquesta espècie de “decàleg” de convivència durant una temporada estival que lògicament arriba marcada pel Covid figuren qüestions com establir torns per a l’ús de la piscina (per escales o nombres parells i imparells, per exemple); fixar horari i aforament en funció de les dimensions de la piscina; mantenir la distància entre usuaris, no utilitzar les dutxes, un compromís de neteja per part dels residents, augmentar el manteniment de la piscina, fins i tot prohibir l’entrada de convidats de fora durant l’estiu.
JOC, OCI I GIMNASOS
Finalment, salons de joc, recreatius i locals d’apostes tornen a obrir sempre que no se supere el 50% de l’aforament permés i s’haurà de garantir la higienització, cada dues hores, de les fitxes i cartes de joc.
D’altra banda, es permet la realització d’activitats de temps lliure dirigides a la població infantil i juvenil, amb un màxim de 200 persones en espais oberts i 80 en interiors, alhora que també tornen a l’activitat aquest dilluns els gimnasos.
I una última qüestió a ressaltar: en la fase 3 per fi s’autoritza a obrir els parcs per a xiquets en les tres províncies valencianes. Es tracta d’una mesura molt esperada per les famílies i especialment pels més xicotets, que després de molt de temps podran tornar a usar gronxadors i espais de jocs, però amb precaució.
Foto: Imatge d’arxiu de la piscina de Caramanxel, que obrirà les portes en dues setmanes