Classes presencials i limitació d’alumnes per aula per al nou curs escolar

A pocs dies perquè el singular curs escolar 2019-2020 finalitze, la vista està posada al setembre, en l’arrancada del pròxim curs que també estarà marcat, almenys en el seu inici, per la pandèmia provocada pel nou coronavirus, que ha portat a milers d’alumnes a estudiar des de les seues cases durant els últims tres mesos.

Aquesta setmana, els Ministeris de Sanitat i Educació i FP, han elaborat un document que servisca de base per als centres educatius de cara a la “nova normalitat”, encara que haurà de ser adaptat a la realitat de cada centre. El dijous, la ministra d’Educació, Isabel Celaá, va presidir la quarta Conferència Sectorial d’Educació en la qual van ser presents totes les comunitats autònomes, a les quals els va ser presentat aquest document. La Comunitat Valenciana s’ha adherit a aquest acord de 14 punts que opta per la presencialitat “com a principi general per a l’inici i el desenvolupament del curs escolar 2020-2021”, segons detalla el Ministeri d’Educació.

Aquesta opció té lletra xicoteta, ja que la proposta contempla diferències entre les diferents etapes educatives. Per exemple, des d’Infantil fins a 4t de Primària, inclòs, es pretén marcar grups estables d’alumnat, entesos com un grup “estable”, de màxim 20 alumnes per aula sense la necessitat de mantindre la distància interpersonal. Aquesta restricció de grup, ajudaria a focalitzar el contacte en el cas que es detecte algun cas de Covid-19. En aquest sentit, tampoc és obligatori l’ús de màscares per als alumnes compresos en les etapes esmentades, menys quan s’isca d’aqueix “grup de convivència” i no es puga mantindre la distància de seguretat de 1,5 metres.
D’altra banda, en el cas de 5é i 6é de Primària, ESO i Batxillerat, s’hauran d’adaptar els espais per a mantindre una separació “d’almenys 1,5 metres entre les taules”. Per a l’alumnat d’aquests cursos i etapes sí que serà obligatori l’ús de la màscara “quan no es puga mantindre una distància interpersonal de 1,5 metres però no quan s’estiga assegut en el pupitre”.

Entre les novetats s’indica prioritzar, “en la mesura que siga possible, la utilització dels espais a l’aire lliure per a la realització de les activitats educatives i d’oci, en lloc dels tancats”. D’altra banda, cada centre educatiu haurà de comptar amb un Pla d’Inici de Curs i Plans de Contingència de manera complementària “que prevegen les actuacions a realitzar en funció dels diferents escenaris que puguen anar-se presentant”, segons detalla el Ministeri d’Educació.

El document també fa referència a la neteja i ventilació de les instal·lacions, per al que, cada centre haurà de tindre un protocol específic, encara que, aquest Ministeri apunta que “la neteja haurà de fer-se almenys una vegada al dia, reforçant-se en aquells espais que el precisen en funció de la intensitat d’ús, com per exemple en les condícies on serà d’almenys tres vegades al dia”.
També es fa referència als passos a seguir en el cas que una persona desenvolupe símptomes compatibles amb el nou coronavirus.

Des de la Conselleria d’Educació de la Generalitat, s’ha proposat al Fòrum Educatiu Valencià que el curs comence el 7 de setembre, mentre que en els casos que no siga possible la presencialitat total per les dimensions de l’aula i nombre d’alumnes, la Conselleria proposa dividir en dues els grups d’alumnes i que s’alterne per dies la presencialitat.

FOTO: Imatge d’arxiu del dia d’inici del curs escolar.

Send this to a friend