Horitzó en el 21 de juny, última pròrroga de l’estat d’alarma
Les zero hores del 21 de juny és la data triada finalment pel Govern central per a eixir de l’estat d’alarma en què Espanya es troba immersa des del passat 14 de març. D’aquesta manera, quan estem a punt de complir tres mesos des que es decretara el confinament que ha derivat després en el procés de desescalada, la ciutadania es prepara ara per a afrontar els primers passos del que s’ha anomenat la nova normalitat.
El Congrés dels Diputats va aprovar la setmana passada la sisena pròrroga, i última, de l’estat d’alarma, una mesura que ha sigut la “eina fonamental” per a controlar la propagació del virus, segons el president del Govern, Pedro Sánchez. Durant la nova pròrroga –ha explicat Sánchez–, en els territoris que es troben en les fases 1 i 2 el Ministeri de Sanitat continuarà adoptant les mesures previstes en el marc de l’estat d’alarma i el pla de transició a la nova normalitat, en cogovernança amb les comunitats. Mentrestant, en els territoris que es troben o passen a la fase 3, serà el president o presidenta de la comunitat qui decidisca si manté o modifica les mesures relatives a aquesta fase i també el passe a la nova normalitat.
A partir de la fase 3, les comunitats tindran la capacitat de decisió absoluta, amb l’única excepció de les restriccions en matèria de llibertat de circulació, que dependran del Ministeri de Sanitat. L’objectiu d’aquesta “definitiva” pròrroga de l’estat d’alarma és “acompanyar als territoris fins a la nova normalitat”, ha remarcat Sánchez, que ha anunciat d’altra banda que en el Consell de Ministres del 9 de juny s’aprovarà un Reial decret llei per a la nova normalitat, amb totes les mesures de prevenció, contenció i coordinació per a fer front a la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19 després de l’expiració de la vigència de l’estat d’alarma.
Les mesures s’abordaran en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, del qual formen part el Govern d’Espanya i les conselleries de Sanitat de les comunitats. El Reial decret llei recollirà totes les mesures sanitàries que caldrà continuar observant fins que existisca una vacuna o un tractament eficaç “que ens permeta recuperar els nostres hàbits anteriors amb tota seguretat i, per tant, evitar el risc d’un rebrot de la pandèmia”, ha exposat el president del Govern.