Fase 2, el nou pas cap a la nova normalitat

El nou pas cap a la nova normalitat es produeix a Alcoi, i en la resta de tota la Comunitat Valenciana, hui dilluns 1 de juny amb la passada a la Fase 2 de la desescalada, en la qual es troben diferents llocs de la geografia espanyola des de fa alguns dies.

Així ho van anunciar en roda de premsa del passat dijous a la vesprada el ministre de Sanitat, Salvador Illa i el Director del Centre de Coordinació d’Emergències, Fernando Simón.

Des de la Comunitat es va presentar dilluns passat la petició per a avançar en la desescalada, una sol·licitud que ha rebut el vistiplau per part del Ministeri de Sanitat. Cal recordar, que des del Consell es va retardar una setmana de la data prevista la petició per a passar a la Fase 2 a causa del repunt que es va produir en l’índex de contagis i que ara ha baixat de nou. D’aquesta forma, Alcoi i altres zones de la Comunitat han romàs tres setmanes en Fase 1 en lloc dels 15 dies que inicialment s’esperava.

Amb aquest nou pas s’obri el ventall d’activitats permeses en la majoria dels àmbits, com per exemple, l’eliminació de les franges horàries per als menors de 14 anys i per a practicar esport, així com desapareix la limitació de vegades que salen els xiquets i xiquetes al carrer, o per a practicar esport. Aquesta mesura va ser anunciada dimecres passat per part del Govern, amb efectes immediats, la qual manté els horaris per a majors de 70 anys.

NOVES ACTIVITATS

Amb l’entrada a aquesta fase de determinats territoris des d’aquesta mateixa setmana, l’Executiu va publicar en el BOE les pautes i ordres a seguir en la Fase 2, i en la versió actualitzada a dijous 27 de maig, s’estableix que “es podrà circular per la província, illa o unitat territorial de referència” en grups màxims de 15 persones.

Malgrat l’avanç, es mantenen les mesures d’higiene i seguretat marcades, com per exemple, la distància mínima o l’ús obligatori de la màscara.

PAUTES EN EL COMERÇ

Dins del sector del comerç, en la Fase 2 es permet l’obertura de centres comercials, encara que amb restriccions, com ara limitar l’aforament al 30% en les zones comunes i al 40% en cadascun dels establiments. En aquest sentit, es fa al·lusió al fet que queda prohibida la utilització de les zones recreatives com les infantils o àrees de descans. Un dels aspectes que han de tindre en compte els establiments és que han de proporcionar gels hidroalcohòlics o desinfectants als clients, i que en els locals de moda, l’ús dels emprovadors està limitat a una sola persona. Aqueixa zona haurà de ser netejada i desinfectada després del seu ús, i si el client es prova una peça de roba que finalment no adquireix, aquesta s’haurà d’higienitzar abans de facilitar-la a altres clients. Aquest sistema també s’ha d’aplicar a la devolució de peces.

REOBERTURA DE CINEMES

Els cinemes, teatres, auditoris i espais similars reprenen l’activitat en la Fase 2 amb un terç de l’aforament i amb butaques pre-assignades. El BOE marca que s’haurà de procedir a l’obertura de portes amb antelació per a permetre l’accés escalonat, un sistema que també tindrà lloc a l’eixida dels usuaris, així com realitzar marques de distanciament. S’ha de garantir la distància de seguretat i es recomana la venda online o telefònica.

El servei de les biblioteques s’amplia en la Fase 2 i es permet el préstec i la devolució d’obres, la lectura en sala, així com tindre accés a informació bibliogràfica i bibliotecària. Dins d’aquest àmbit, es contempla la instal·lació de pantalles protectores, mampares o panells de protecció quan siga procedent, i no es permeten de moment les activitats culturals ni l’estudi a la sala.

MÉS OPCIONS EN L’HOSTALERIA

Respecte a l’hostaleria, es reobri el consum en els locals, excepte en les discoteques i bars d’oci nocturn. La limitació d’aforament de l’interior dels establiments és del 40%, es recomana la reserva prèvia i les taules o agrupació de taules han de complir amb el distanciament físic obligatori.

Quant a les terrasses, es manté la normativa vigent durant la Fase 1.

ALTRES MESURES SOCIALS

En la Fase 2 es permet l’assistència a llocs de culte “sempre que no se supere el 50% del seu aforament”, segons es detalla en el BOE. En aquest sentit, quant a vetles i enterraments, en els primers es permeten fins a 25 persones en espais a l’aire lliure i 15 en llocs tancats, mentre que en els enterraments es restringeix a 25 persones.

Respecte a les noces, “podran realitzar-se en tota mena d’instal·lacions, públiques o privades, ja siga en espais a l’aire lliure o espais tancats, sempre que no se supere el 50% del seu aforament, i en tot cas un màxim de 100 persones en espais a l’aire lliure o de 50 persones en espais tancats”.

D’altra banda, quant a la mobilitat en transport privat, es manté l’obligatorietat de portar màscara quan no tots els ocupants siguen convivents, mentre que si tots ho són, no és necessari portar-la.

Quant als hotels i establiments turístics, la Fase 2 permet la reobertura al públic de les zones comunes “sempre que no se supere un terç del seu aforament” i es contempla que “aquells espais tancats on es vagen a celebrar esdeveniments, activitats d’animació o gimnasos, hauran de ventilar-se dues hores abans del seu ús”, entre altres mesures d’higiene.

Foto: Infografia sobre les activitats que es poden realitzar en la Fase 2 de la desescalada | Ministeri de Sanitat

Send this to a friend