Després de diverses setmanes s’estabilitza el proveïment i els preus de les màscares
La crisi sanitària pel Covid-19 ha provocat des del principi un important increment de l’habitual demanda de diversos materials de protecció, especialment de màscares, guants i gels hidroalcohòlics, la qual cosa al seu torn va derivar en el desproveïment d’aquests productes tant en farmàcies com en els mateixos magatzems. De fet, el desproveïment va ser tal, que els mateixos treballadors de farmàcies no disposaven de màscares per a ells mateixos.
D’altra banda, la situació generada va provocar que els preus anaren “desorbitats” durant algun temps. Així ho qualifiquen alguns farmacèutics d’Alcoi i de la comarca, els qui a més van decidir deixar de comprar perquè els semblava “abusiu” i els generaven situacions frustrants perquè “ens deien lladres a nosaltres”. I és que, la majoria va optar per “donar el servei” i tractar de “fidelitzar al client”, abans d’haver de vendre màscares FFP2 fins i tot a 11 euros la unitat.
BAIXADA DE PREU
Amb el pas de les setmanes, i a pesar que “la gent no ha deixat de comprar”, reconeixen les farmàcies consultades, la situació s’ha normalitzat bastant, tant de proveïment, ja que hi ha estoc de totes les màscares que disposen a la venda de la clientela, com de preus. Per exemple, i després de la variació d’aquests, les màscares FFP2, que protegeixen tant al mateix usuari com als altres, es poden trobar actualment des de 4 euros fins que les farmàcies desitgen demanar al client.
Les fonts consultades concreten que l’establiment del preu va lligat a l’import que els siga sol·licitada a elles per part del distribuïdor, i que depenent de la partida de màscares, el preu pot variar en diversos euros, de fet, en alguna farmàcia d’Alcoi les màscares FFP2 es venen a 3,95 euros “perquè hem aconseguit una partida a bon preu”, detallen.
Principalment, les màscares de les quals disposen la majoria de farmàcies són les esmentades FFP2, i les quirúrgiques, el preu de les quals va ser fixat pel Govern en un màxim de 0,96 euros. En aquest sentit, les farmàcies indiquen que “hi ha hagut gent que les havia comprades més cares anteriorment i el límit de preu els ha comportat perdre diners”.
MÀSCARES DE LA GENERALITAT
Algunes de les fonts preguntades indiquen que les màscares atorgades a majors de 65 anys per part de la Generalitat Valenciana “no han arribat a totes les persones” i que “va haver-hi regularitat de lliurament durant dues setmanes” però que fa un temps “que no manen”, per la qual cosa si que existeix desproveïment de les màscares quirúrgiques que han de ser entregades als sectors anunciats des del Consell de manera gratuïta, situació que contrasta amb les quirúrgiques que estan a la venda per a la clientela en general.
TIPUS DE MÀSCARES
En la taula adjunta, del Consell General de Col·legis Farmacèutics, apareixen els diferents tipus de màscares i les persones per a les quals està recomanada el seu ús. Més enllà de la informació que apareix en ella, hi ha altres aspectes a destacar sobre cadascuna de les màscares, com per exemple, la protecció que aporta a l’usuari, la seua duració, a més de si són reutilitzables o no.
Per exemple, en el cas de les màscares higièniques, protegeixen als altres, però no protegeix a la persona usuària. Aquestes es poden trobar especialment en supermercats i no tant en farmàcies. Dins d’elles existeixen de dos tipus, les no reutilitzables, és a dir, que s’han de rebutjar després del seu ús, i les que són de més d’un ús, havent d’aguantar almenys fins a cinc rentades, segons la informació del Consell General de Col·legis Farmacèutics.
Respecte a l’Eficàcia de Filtració Bacteriana (EFB), el Ministeri de Consum assenyala que en el cas de les no reutilitzables l’eficàcia és igual o superior al 95%, mentre que les reutilitzables aquesta és igual o superior al 90%.
Per a les segones, des del Ministeri de Sanitat s’indiquen diferents sistemes per a la seua neteja i desinfecció: rentada amb detergent normal i aigua a temperatura entre 60° i 90° en un cicle normal de llavadora; també es poden submergir en una dilució de lleixiu 1.50 amb aigua tèbia durant 30 minuts, per a després llavar-les amb aigua i sabó i finalment aclarir-les bé per a eliminar qualsevol resta de lleixiu i deixar assecar; també s’estableix que es poden netejar amb “qualsevol dels productes virucides autoritzats pel Ministeri de Sanitat per a PT2” però que s’han de tindre en compte les recomanacions del fabricant d’aquest producte.
Les màscares quirúrgiques són d’un sol ús, per la qual cosa haurien de rebutjar-se després de la seua utilització, i en totes les seues varietats, únicament serveixen per a protegir als altres. A diferència de les higièniques, aquestes són resistents a esquitxades de sang i d’altres líquids biològics, segons apunta el Ministeri de Consum.
Englobades dins de les màscares EPI i autofiltrants (considerades també d’un sol ús), es troben les FFP1, FFP2 i FFP3 sense vàlvula, i totes elles protegeixen tant al mateix usuari com als altres.
Les més habituals en l’actual situació pel nou conoravirus són les FFP2, de les quals, el Consell General de Col·legis Farmacèutics, assenyalen que “tenen una eficàcia de filtració mínima del 92% i un percentatge de fugida cap a l’interior màxim del 8%”. Cal destacar que existeixen dos tipus de màscara EPI, FPP2 i FPP3 amb vàlvula d’exhalació, i que aquestes únicament protegeixen al mateix portador de la màscara, però no als altres.
DURACIÓ DE LES MÀSCARES
En totes les màscares d’un sol ús, és a dir, higièniques no reutilitzables, quirúrgiques i les considerades Equip de Protecció Individual (EPI), des del Ministeri de Consum s’apunta que “ per qüestions de comoditat i higiene, se sol recomanar no usar la màscara durant més de 4 hores” i afig que “en cas que s’humitege o es deteriore per l’ús, es recomana substituir-la per una altra”.
PROCESSOS DE DESINFECCIÓ
A pesar que la majoria de les màscares esmentades són considerades no reutilitzables, des del Consell General de Col·legis Farmacèutics s’apunta que hi ha diversos processos de desinfecció d’aquestes màscares, i que es recomana que aquests processos “es duguen a terme sobre màscares individualment” i que si es reutilitza, siga per part de la mateixa persona. Cal indicar que la desinfecció d’aquest producte pot influir “sobre l’eficàcia de filtració de les màscares i no sobre la seua eficàcia d’inactivació del virus”. Alguns d’aqueixos processos indicats pel Consell General de Col·legis Farmacèutics són amb desinfecció a altes temperatures; amb alcohol polvoritzat; amb ús de vapor a 134°; amb vapor de peroxido d’hidrogen; amb aigua o solucions sabonoses; o per radiació ultraviolada germicida. Tots ells poden afectar de certa forma a les màscares, com a deformació o deterioració del material.
MÀSCARES DE TELA
Amb el desproveïment inicial de les màscares van sorgir diferents iniciatives ciutadanes per les quals es va començar a elaborar aquest producte de manera artesanal. Des del Ministeri de Consum s’indica que “els materials i mètodes de confecció amb els quals s’elaboren aquestes màscares són molt diversos. A més, poden no haver passat el control de verificacions o assajos. Per tant no es garanteix la seua eficàcia”.
Per part seua, el Consell General de Col·legis Farmacèutics apunta que “les màscares de tela comunes no es consideren protecció enfront de virus respiratoris”. En aquest sentit, la persona interessada a adquirir aquest tipus de màscara, igual que en la resta, haurà de tindre en compte les seues característiques, materials i eficàcia.
Foto: Tipus de màscares i persones per a les quals es recomana el seu ús