Ateval i la Plataforma per la Reindustrialització demanen la supressió de l’IAE
Ateval i la Plataforma per la Reindustrialització, composta per Coeval, Fedac i Ibiae, a més de diferents entitats empresarials de la zona, han mantingut recentment una reunió per videoconferència en la qual han acordat, a més de demanar més implicació per part dels ajuntaments per a impulsar la recuperació i reactivació de la indústria, sol·licitar la supressió o la reforma profunda de l’IAE (Impost d’activitats Econòmiques), al qual titllen d’impost “confiscatori”.
Des d’Ateval es detalla que l’IAE va nàixer l’any 1992 quan hi havia “un context econòmic i empresarial diferent a l’actual, i excepte la reforma de 2002 pràcticament no s’ha modificat malgrat haver transcorregut quasi 30 anys des del seu naixement i 20 de la seua reforma”.
Per això, després de la reunió esmentada, han sorgit diferents plantejaments per a la seua possible reforma, com ara que en lloc de tindre com a base els quilowatts instal·lats com un dels elements per a gravar les activitats econòmiques, es tinguen en compte els quilowatts consumits, ja que d’aquesta forma es “tindria en compte de forma adequada la capacitat contributiva de l’empresa que ha de tributar pel IAE”.
Un altre dels aspectes que es tenen en compte en aquest impost és el dels metres quadrats de l’empresa, la qual cosa consideren que “penalitza clarament les activitats industrials malgrat la seua importància per al desenvolupament econòmic d’un país i de ser generadores d’ocupació”.
IMPORTÀNCIA DE LA INDÚSTRIA
Totes aquestes mesures sorgeixen després de l’anàlisi de la situació de la indústria per part dels diferents organismes participants en la reunió, un sector afectat pel Covid-19, la qual cosa ha provocat aquesta sèrie de pautes per a tractar de recuperar-ho i reactivar-ho, ja que la indústria és un dels sectors amb major pes en la zona de la Vall d’Albaida, L’Alcoià i El Comtat, la Foia de Castalla i La Costera.
A més, amb aquest plantejament, “Ateval i la Plataforma per la Reindustrialització Territorial volen posar en relleu amb aquesta demanda la importància d’una adequada regulació tributària ja que les empreses carreguen amb una gran responsabilitat: la generació de riquesa per a crear ocupació i poder així mantindre l’estat de benestar”, segons determinen en una nota de premsa.
És per això que des de la patronal i les entitats vinculades amb la indústria consideres que és de vital importància que des de l’Administració Pública es pregone amb l’exemple a través de “una millor regulació dels tributs perquè aquests no tinguen mer afany recaptatori”. Una situació que encara consideren més necessària de canviar o de suprimir “en aquests complicats moments que estem patint per les greus conseqüències de la pandèmia del Covid-19”.