Es compleixen 420 anys de l’elecció de Sant Hipòlit Mártir

Cocentaina ha recordat aquesta setmana que fa 420 anys es va produir l’elecció i posterior proclamació de Sant Hipòlit Mártir com a patró del municipi, uns fets que van tindre lloc el 7 de maig de l’any 1.600 quan l’anomenada Pesta de Xàtiva assolava aquestes terres del Comtat.

Més de quatre segles després, els contestans i les contestanes continuen recordant al sant al qual li dediquen en cada mes d’agost les Festes de Moros i Cristians i fins i tot, des de l’inici de la crisi del coronavirus; les seues relíquies estan exposades en els altars majors de les parròquies del Salvador i de Santa María per a demanar protecció cap al poble en aquests temps de pandèmia. Al marge d’això la Junta de Festes, que organitza nombrosos actes en honor al màrtir tots els anys per aquestes dates, s’ha vist obligada a reduir la programació a causa de l’alerta sanitària i a realitzar diverses eucaristies en honor a Sant Hipòlit Mártir que han tingut lloc a l’església de Santa María a porta tancada.

La primera va ser el dijous, coincidint amb el dia de l’elecció del sant com a patró, i la mateixa es va poder veure pel canal de Youtube del temple mentre que la segona serà demà a les 11 del matí en homenatge als festers difunts de les Filaes Llana i Maseros. A més el dijous, a les 12 del migdia, van voltejar les campanes de totes les esglésies contestanes i s’han nomenat els nous Caps de Filà per als pròxims anys en algunes formacions festeres.

Foto: La Relíquia del patró ha sigut exposada des de l’inici de la pandèmia.

Send this to a friend